Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първо четене: Управляващи и опозиция подкрепиха създаването на държавни бензиностанции


Държавните бензиностации по замисъла на правителството ще са част от нова "Национална петролна компания"
Държавните бензиностации по замисъла на правителството ще са част от нова "Национална петролна компания"

Да се създадат държавни бензиностанции реши на първо четене Народното събрание в петък, като прие Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Промените бяха приети с почти пълно единодушие и от управляващи, и от опозиция. За създаването на държавните бензиностанции гласуваха 143 народни представители, един бе против, а четирима се въздържаха,

Идеята за подобна структура лансира преди месец Министерството на финансиите. Мотивът на управляващите е, че новите бензиностанции ще доведат до по-голяма конкуренция, а оттам и до по-ниски цени на горивото за крайния потребител.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат под управлението на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще осигури прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите на гласувания проект.

Тези акцизни складове ще подлежат на регистрация по общия ред на закона и ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност, се казва още в приетия от парламента проектозакон. Целта е държавата да участва на пазара на горива като доставчик на този вид акцизна стока, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на търговията на едро и дребно с горива, както и на предлагане на услугите от лицензираните складодържатели.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, цитиран от БТА, че идеята на тези бензиностанции "е много по-мащабна".

"Целта е да се изгради инфраструктурата. Основната политика тук са данъчните складове, през тях ще влязат и повече участници, ще имаме и повече бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво“, обясни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG