Връзки за достъпност

Извънредни новини

Носете маски, и то от плат. СЗО с нови съвети и нови изследвания


Световната здравна организация (СЗО) призова да се носят предпазни маски, ако разпространението на вируса се усили или ако спазването на физическа дистанция не е възможно. Новината беше съобщена в нови разпоредби на институцията, предаде БТА.

От СЗО заявяват, че призивът им, свързан с маските, е основан на нови данни.

"Разполагаме с нови научни открития, каза в интервю за "Ройтерс" водещият технически експерт на СЗО по COVID-19 Мария ван Керкхов. Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера (...) за потенциално заразни капчици".

"Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т. е. немедицински маски", каза още тя.

"Като се има предвид промяната в данните, СЗО съветва правителствата да насърчават широката общественост да носи маски, когато разпространението е голямо, а спазването на физическата дистанция е трудно, например в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

По думите му "маските трябва да се състоят поне от три слоя от различен материал".

"На второ място, в райони, където се наблюдава разпространение на коронавируса, препоръчваме лицата на възраст от 60 години нагоре и тези, които страдат от предходни заболявания, да носят медицинска маска, в ситуации, когато физическата дистанция не е възможна", каза Тедрос.

Освен това, в зоните на силно разпространение на коронавируса, СЗО препоръчва всички работещи в клинични сектори на лечебни заведения да носят медицинска маска, докато досега това се препоръчваше само за персонал, който се грижи пряко за пациенти с COVID-19.

"Това означава например, че когато лекар прави обиколка в кардиологично отделение или в отделение за палиативни грижи, където няма потвърдени пациенти с COVID-19, той все още трябва да носи медицинска маска", обясни генералният директор на СЗО.

Тедрос подчерта, че тези нови указания са били разработени след проучване на наличните данни и консултации с много експерти и граждански организации. Той уточни, че самитемаски не защитават от вируса, причинил пандемията от COVID-19, а са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широкото му разпространение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG