Връзки за достъпност

Извънредни новини

София намесва и бТВ в случая "Божков"


17 май 2020 г. Премиерът Борисов отговаря на журналистически въпроси, но отказва да отговори на въпрос на кореспондентка на бТВ, като нарича медията й "Божков ТВ".
17 май 2020 г. Премиерът Борисов отговаря на журналистически въпроси, но отказва да отговори на въпрос на кореспондентка на бТВ, като нарича медията й "Божков ТВ".

Частната бТВ беше намесена от ръководителя на правителствената информационна служба в случая "Васил Божков". Това стана ясно след като пиарката на премиера Севдалина Арнаудова заяви в профила си във Фейсбук, че бизнесменът Божков и главният изпълнителен директор на бТВ са дошли заедно в централата на управляващата партия ГЕРБ.

Арнаудова посочва, че това е станало по време на последната й среща с хазартния бос Васил Божков.

Споменаването на Васил Божков и бТВ в един и същи контекст беше започнато от премиера Борисов, който на 17 май за първи път определи частната телевизия като "Божков ТВ" и използва определението, за да не отговори на репортерски въпрос на медията. Впоследствие същото определение използва и собственикът на конкурентната Нова телевизия Кирил Домусчиев, който в петък сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялна конкуренция от странана "бТВ Медия Груп".

Коментарът на Арнаудова от събота идва едновременно с отговора й на предходни обвинения, отправяни от бизнесмена към правителство. В пост във Фейсбук, публикуван по-рано тази сутрин, Божков заяви, че премиерът е изпращал ежеседмично своята пиарка при него - намек, че тя е участвала в "отчисленията", плащани от бизнесмена на премиера Борисов и финансовия министър Горанов.

Арнаудова отхвърли обвинението. В същото изявление тя спомена връзка между Божков и Флориан Скала - главният изпълнителен директор на бТВ.

От частната медия потвърдиха за една среща с премиера и Васил Божков, състояла се в началото на 2017. бТВ определя като "абсолютно неоснователни" всякакви интерпретации на тази среща извън контекста, в който е била проведена.

"В началото на 2017 г. бТВ беше в преговори със собственика на Национална лотария Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на бТВ с г-н Борисов. Главният изпълнителен директор на бТВ прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура. Срещата с г-н Борисов се състоя в същия ден в неговия офис, който се намира в същата сграда като бТВ. Интерпретациите на тези факти извън описаната ситуация са абсолютно неоснователни", написаха от бТВ до медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG