Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пиарката на премиера е придобила къща за 1 млн. лева с банков кредит


Шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова потвърди, че е придобила къща в с. "Бистрица" до София за около 1 мнл. лева, съобщи Медиапул. Сделката е осъществена с кредит от ДСК.

В събота за покупката съобщи журналистът Атанас Чобанов от сайта "Биволъ". Той публикува извадка от имотния регистър, според която Арнаудова е придобила къщата заедно със съпруга си Делян Димитров през юли 2019 г.

По-рано тя е придобила и апартамент в София, отново с банков заем, изплатен предсрочно с помощта на майка й, която е продала свой апартамент, уточни самата Арнаудова пред Свободна Европа.

Севдалина Арнаудова е шефка на правителствената информационна служба, а съпругът й работи в държавната "Булгартрансгаз", пише Атанас Чобанов.

Името на Арнаудова в събота стана част от обвиненията, които бизнесменът Васил Божков отправя към управляващите. Той заяви, че премиерът е изпращал ежемесечно пиарката си в офиса му. От контекста, в който Божков заяви това, стана ясно, че според него Арнаудова е свързана с предаването на пари от бизнесмена за управляващите.

Хазартният бос, който се укрива в Дубай, твърди, че за три години е предал "директно" около 60 млн. лева на премиера Борисов и на финансовия министър Горанов. В петък министър-председателят отхвърли обвинението. Отхвърли го и министърът на финансите, който в неделя призова Божков: "ако той смята, че има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир".

Имотът, придобит от пиарката на премиера, е записан в имотния регистър с материален интерес от 1 056 148 лв. Продавачът е чуждестранно лице, посочва журналистът Атанас Чобанов.

Сградата е двуетажна и е с 271 кв. м. застроена площ. Теренът, в който се намира къщата, е 1128 кв. м.

Семейството на Арнаудова разполага и с апартамент от 198 кв. м. в кв. "Горна баня" в София, който също е закупен с кредит от ДСК, но през 2015 г., съобщи Медиапул. Цената на имота е 352 000 лв., а кредитът е бил изплатен за 57 месеца. Ипотеката на апартамента е вдигната, посочва медията.

Пред Свободна Европа Севдалина Арнаудова потвърди покупката на двата имота, както и стойността им. Тя допълни, че всички сделки са ставали на пазарни цени и сумите са заплащани по банков път. По думите й всичко, свързано със семейните й имоти, е отразено в декларациите й за КПКОНПИ.

Арнаудова потвърди пред Свободна Европа, че банковият заем, взет за софийския апартамент, е бил изплатен предсрочно - за 57 месеца. Тя каза, че “част от средствата за преждевременното изплащане на кредита" е получила "като дарение от майка си, която е продала своя апартамент”.

Ден по-рано Арнаудова отговори на обвиненията на Васил Божков. По думите й Божков е този, който е искал нещо от нея, а не обратното. "Вие сам се предлагахте", каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG