Връзки за достъпност

Извънредни новини

53 журналисти от БНР поискаха оставката на Управителния съвет


Журналисти от Българското национално радио (БНР) поискаха оставката на управителния съвет на медията, съобщи информационният сайт Club Z. Те направиха това в писмо, изпратено до Съвета за електронни медии (СЕМ).

Писмото на журналистите е в защита на генералния директор на БНР Андон Балтаков, който управлява обществената медия с членове на стария Управителен съвет, останали от времето на предишното ръководство.

През есента на 2019 г. предишното ръководство на медията временно свали от ефир журналистката Силвия Великова, като включително изключи сигнала на "Хоризонт" на територията на цялата страна за 5 часа - случай без аналог в историята на радиото в България. Случаят породи вълна на недоволство и генералният директор беше отстранен от поста си.

Месеци по-късно, конкурсът за шефското място в БНР беше спечелен от Андон Балтаков - мениджър с над 20-годишен опит в медиите, предимно в САЩ. В момента той управлява медията заедно с членове на Управителния съвет, които са от времето на неговия предшественик.

В петък трима от членовете на УС на БНР - Стефан Ташев, Мария Маркова и Галя Тренчева - подадоха сигнал до прокуратурата и държавната финансова инспекция срещу новия генерален директор на радиото Андон Балтаков.

Сигналът е заради договори за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС за една година, подписани от Балтаков, но без да са съгласувани с УС и в неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. По думите на Балтаков, цитирани от Club Z, до контракта се е стигнало в условията на "абсолютен форсмажор", при който е имало риск радиото да остане без електрозахранване.

В неделя 53 журналисти от програма "Хоризонт" на БНР протестираха срещу постъпката на членовете на УС в писмо, изпратено до СЕМ.

"С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", посочват журналистите. Те твърдят, че тримата членове на УС системно блокират работата на Андон Балтаков.​

"За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си", пишат журналистите до СЕМ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG