Връзки за достъпност

Извънредни новини

Препоръка за удължаване на извънредната епидемична обстановка. Нови 83 случая на COVID-19


Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев
Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната, която засега е в сила до 14 юни. Това каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Според него трябва да останат ограничения за влизане в страната и след 15 юни, но нужда от блокада на населени места и от повторното въвеждане на задължително носене на маски на открити места няма.

„Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки“, каза Ангел Кунчев в Пловдив, където се срещна с директорите на Регионалните здравни инспекции в Смолян, Пазарджик и Благоевград.

Срещата беше свързана с огнището на COVID-19 в цех за играчки в Доспат, където в понеделник бяха потвърдени 51 случая на заболяването. „Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се порвеждат едновременно във всички общини“, каза той.

Заради огнището на заразата кметът на Доспат въведе строги противоепидемични мерки като задължителното носене на маски в открити и закрити обществени места, затварянето на детски градини, читалища и спортни площадки. Забранени са и всички масови прояви и културни мероприятия.

Ръст на новите случаи на COVID-19 в България

Нови 83 случая на коронавирус са потвърдени в България при направени 1406 проби през изминалото денонощие. Така общият брой на инфектираните с COVID-19 става 2810. Активни са 1059 случая. През последните 24 часа има 39 нови излекувани лица, с което общият им брой става 1587.

Най-много нови случаи на COVID-19 има в област Смолян – 52 – където се намира цехът за детски играчки.

Ангел Кунчев коментира, че броят на новозаразените е притеснително висок. Той посочи, че това не може да се определи като втора вълна, защото заразата не се разпространява дифузно в цялата страна, а на огнища, които към момента са локализирани и по ограничаването им се работи.

Заместник-министър на земеделието, храните и горите е бил диагностициран с коронавирус в понеделник, съобщи пресцентърът на министерството. Сградата на институцията ще бъде затворена във вторник, за да се извърши дезинфекция.

COVID-19 по света

И както заради огнищата на коронавирус у нас броят на инфектираните се доближава до нивата на заразени около Великден, по света ситуацията е динамична.

В две от най-засегнатите държави - Русия и Бразилия положението остава тежко. В Русия заразените са над 476 хиляди, а в Бразилия - над 670 хиляди. Най-много заразени с новия коронавирус има в САЩ - 1 915 712.

В Нова Зеландия пък министър-председателката Джасинда Ардърн обяви, че на територията на страната заразяването е елиминирано и отмени всички ограничителни мерки освен граничните.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) призова страните да продължават с усилията за ограничаване на новия коронавирус, обръщайки внимание на факта, че пандемията се влошава глобално и все още не е достигнала своя пик в централна Америка. Над 7.11 милиона са доказаните случаи на COVID-19 по света, а почти 407 000 са починали.

Развитието на пандемията можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG