Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дойде моментът за расова справедливост". В САЩ погребаха Джордж Флойд


Флойд беше погребан в Хюстън, където е отраснал, като тялото му беше положено до това на майка му
Флойд беше погребан в Хюстън, където е отраснал, като тялото му беше положено до това на майка му

В Хюстън беше погребан Джордж Флойд. Чернокожият мъж почина, след като полицай от Минеаполис близо 9 минути затискаше врата му с коляно по време на арест. Флойд, който е бил задържан заради използването на фалшива банкнота от 20 долара, няколко пъти е казал на полицая, който го арестува, че не може да диша.

Траурната церемония продължи близо четири часа и беше излъчена на живо от всички големи телевизии в САЩ. По време на събитието членове на семейството, граждански и политически организации отправиха апели за расово равенство и промяна в действащото законодателство, съобщавиха световните агенции.

„Бог взе отхвърления камък и го направи основата на движение, което ще промени целия свят“, заяви гражданският активист Ал Шапрон по време на церемонията, на която присъстваха близо 2500 човека.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който ще се изправи в битка за Белия дом срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември, каза, че е дошъл моментът за „расова справедливост“.

„Не можем повече да не обръщаме внимание на расизма, който наранява нашата душа…Защо в тази страна прекалено много чернокожи американци стават сутринта, знаейки, че могат да умрат, докато просто живеят живота си?“, каза Байдън.

„Неговото престъпление се състоеше в това, че е чернокож“, каза местният конгресмен от Демократическата партия Ал Грийн.

По време на погребението генералният секретар на ООН Антаниу Гутериш отправи призив за борба срещу расизма и дискриминацията в целия свят. Той определи историята от Минеаполис като „убийствена проява на полицейска бруталност срещу Джордж Флойд“.

В писмо до персонала на ООН Гутериш подчерта, че позицията на организацията спрямо расизма е, че това е бич, който погазва устава на ООН и вреди на основните ѝ ценности. Той допълни, че превъзходството на разума, толерантността и взаимното уважение в света са поставени под въпрос от национализма, ирационализма, популизма, ксенофобията, расизма, белия супермасизъм и различни форми на неонацизма.

Смъртта на Флойд доведе до сериозна криза в САЩ, където десетки градове бяха блокирани от протести, които на места прераснаха в бунтове. Протестната вълна достигна и до Европа, където шествия против расизма бяха проведени във Великобритания, Испания, Белгия, Дания, Италия и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG