Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция посочи убиеца на Улоф Палме. Заподозреният е мъртъв и разследването се прекратява


Разследването за убийството на Улоф Палме продължи 34 години
Разследването за убийството на Улоф Палме продължи 34 години

Шведската полиция прекрати разследването на убийството на премиера Улоф Палме, тъй като основният заподозрян е мъртъв. Разследващите обявиха името му - става въпрос за швед, който се е противопоставял на лявата политика на министър-председателят, съобщи Ройтерс.

„Това е Стиг Енгстрьом. Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него и затова прекратявам разследването“, заяви прокурор Кристер Петершон по време на пресконференция в Стокхолм.

Енгстрьом, известен още като "Мъжът от Скандия", е един от свидетелите в разследването още от неговото начало. Той е бил в непосредствена близост до мястото на убийството. През годините от полицията са заключили, че той не е надежден свидетел, тъй като на няколко пъти е променял показанията си. Енгстрьом се самоубива на 66-годишна възраст през 2000 г.

Премиерът Улоф Палме беше застрелян в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г. Той е застрелян в гърба, докато се прибира от кино прожекция със съпругата и сина си. Малко преди това 59-годишният премиер освобождава охраната си за вечерта.

Убийството води до мащабна операция за издирване на извършителя. След него се зараждат и много конспиративни теории, свързани с външни намеси от страна на ЦРУ, служби за сигурност от Южна Африка и други.

След покушението са разпитани над 10 000 души, а общо 134 се признават за извършители, а оръжието така и не е открито. Полицията дори посещава Южна Африка, за да разследва версията за поръчково убийство от местните служби.

През 1987 г. водещият по разследването напуска поста си след извършен обиск на книжарница, свързана с кюрдска сепаратистка група.

През 1989 г. за убийството в крайна сметка беше осъден Кристер Петерсон, но месеци по-късно присъдата беше отменена от по-висока съдебна инстанция.

Палме е премиер на Швеция в периода 1969-1976 г., както и между 1982 и 1986 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG