Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия потвърди, че САЩ намаляват военното си присъствие в Европа


Част от американския контингент в Германия беше предислоциран по източния фланг на НАТО през 2017 г.
Част от американския контингент в Германия беше предислоциран по източния фланг на НАТО през 2017 г.

Германското правителство съобщи, че е получило официално уведомление от американските власти за евентуално частично изтегляне на американски войски, разположени в страната.

Съобщението от 10 юни потвърди публикации в медиите, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил изтеглянето на част от приблизително 34 500 американски войници, разположени в Германия. Говорителят на канцлера Ангела Меркел Улрике Демер каза пред журналисти в Берлин, че германското правителство е било информирано, „че в американската администрация има съображения за намаляване на присъствието на американските въоръжени сили в Германия“, както и че доколкото е известно, „няма окончателно решение."

Белият дом отказа да коментира, но подалият на 1 юни оставка посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, каза пред Bild Live в сряда, че американските данъкоплатци вече смятат, че плащат твърде скъпо за защитата на други държави.

По-рано тази седмица германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която също е лидер на Християндемократите на Меркел (ХДС), предположи, че ако САЩ изпълнят намерението си, това ще навреди повече на НАТО, отколкото на отбраната на Германия.

"Не искам да спекулирам с нещо, за което нямам потвърждение", каза тя на пресконференция на 8 юни. "Факт е, че присъствието на американски войски в Германия обслужва цялата сигурност на НАТО - включително и американската.

В открито писмо, разпространено на 9 юни, 22-ма републикански членове на комисията по отбрана в американския Конгрес изразиха загриженост за плановете на администрацията на САЩ.

„Такива стъпки значително биха навредили на националната сигурност на САЩ и биха засилили позициите на Русия в наш ущърб“, пишат законодателите и добавят: „В Европа заплахите, отправени от Русия, не са намалели и ние вярваме, че признаците за отслабване на ангежимента на САЩ към НАТО ще насърчат по-нататъшната руска агресия и опортюнизъм."

Данните за броят на изтегляните войници е противоречив, но Ройтерс цитира високопоставен американски източник, че става дума за 9500 военослужещи, което би намалило американският контингент в Германия до 25 хил. Агенцията съобщава, че Пентагонът все още не е получил заповед за изпълнение от президента.

Германското списание Der Spiegel съобщава, че ще бъдат изтеглени между 5000 и 15 000 американски военни.

Трансатлантическите отношения са обтегнати от влизането на Тръмп в Белия дом, след като той многократно критикува Германия и други европейски държави, че не отделят достатъчно средства за отбрана и военните им разходи не достигат целта, поставена от НАТО за 2% от БВП. Берлин увеличи бюджета си за отбрана, като планира да достигне целта през 2030 г.

Намаляването на американския контигент е поредният обрат в отношенията между Берлин и Вашингтон, които често са били обтегнати от влизането на Тръмп в Белия дом. Освен за разходите за отбрана, американският президент критикува и енергийната политика на Германия, "пленник" на Русия заради зависимостта от руския газ. Преди дни канцлерът Меркел отказа да пътува до САЩ за срещата на върха на седемте най-богати икономики G-7.

Военният конингент на САЩ в Германия е най-многочисленият в Европа. Той се намира в страната от края на Втората световна война. Част от него беше предислоцирана по източните граници на НАТО в Полша през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG