Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пробен проект." Може ли МВР да ни спре да напуснем страната заради неплатена глоба?


Само за 10 дни от МВР са връчили наказателни постановления на санкционирани шофьори, преминаващи границата, за над 300 000 лв.
Само за 10 дни от МВР са връчили наказателни постановления на санкционирани шофьори, преминаващи границата, за над 300 000 лв.

През последните няколко дни в някои медии и в социалните мрежи се появиха твърдения, че МВР ще забранява на шофьори да напускат страната, ако имат глоби за нарушения на пътя, които са влезли в сила, но не са платени в срок. Причината за тези опасения е нова инициатива на „Пътна полиция“ за подобряване на събираемостта на наложените вече санкции.

Всъщност вътрешното министерство не може да спре никого да напусне страната заради неплатени глоби, но може да му отнеме шофьорската книжка или да му спре колата от движение. Така той или трябва да заплати задълженията си на място веднага, или да продължи пеша. Тази възможност съществува в Закона за движение по пътищата от 2017 г., но сега от „Пътна полиция“ решиха да я прилагат спрямо на хората, преминаващи границата.

От 1 юни служителите на МВР на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Калотина“ правят справка на хората във влизащите и излизащите от страната коли, независимо дали са шофьори или пътници. Целта е да им бъдат връчени наказателни постановления, ако системата покаже, че имат да получават такива.

Ако обаче проверката установи, че имат влезли в сила глоби, чиито срок за плащане е изтекъл, униформените отнемат книжката и талона на шофьора и спират колата му от движение, ако е на негово име. Ако автомобилът е на името на друг човек, той може да продължи, но зад волана му трябва да застане спътник на нарушителя с валидна книжка, ако има такъв.

„Тука на ГКПП „Калотина“ това е един пробен проект, който ще го развием на още 8 гранични контролно-пропускателни пунка – при преминаването на автомобили и пътници в тях се прави автоматизирана проверка дали има някакво отношение спрямо тях по Закона за движение по пътищата. Ако има такова, им се прави детайлна справка и им се връчват, ако имат за връчване документи или пък ако имат незаплатени глоби, се изисква от тях заплащането на глобата“, обясни пред медиите Иво Писанов от „Пътна полиция“.

По официални данни на вътрешното министерство при тези проверки от 1 до 10 юни са засечени над 2000 шофьори с неплатени в срок глоби и са връщени наказателни постановления за повече от 300 000 лв. Първоначално този нов подход е използван само на ГКПП „Калотина“, но вече се практикува на още осем гранични пункта.

Пътните полицаи се позовават на член 171 от Закона за движение по пътищата, който им дава право да отнемат шофьорски книжки и спират от движение коли заради неплатени в срок глоби. Член 172 от същия закон дава възможност на санкционираните по този начин шофьори да заплатят в срок до 2 часа всички свои задължения и да продължат пътя си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG