Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът създаде паралелна служба за охрана


Специализраният отряд за борба с тероризма се слива с жандармерията в новата структура на МВР, която ще изпълнява и задачи по охрана на различни държавни служители
Специализраният отряд за борба с тероризма се слива с жандармерията в новата структура на МВР, която ще изпълнява и задачи по охрана на различни държавни служители

МВР ще има собствена служба за охрана, различна от националната служба (НСО), която е на подчинение на президента. Тя също ще охранява политици, държавни служители и полицаи като НСО, но освен това ще пази опасни товари и ще се бори с тероризма и с масовите безредици.

Това реши Народното събрание, приемайки в четвъртък промени в Закона за МВР.

В правомощията на службата ще е да осигурява физическа защита на президента, премиера, председателя на парламента, вицепрезидента и главния прокурор, които сега се охраняват от НСО.

Решенията за предоставяне на бодигардове ще се взема от комисия с председател главният секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новосъздаденото звено. Поправката мина на второ четене въпреки съмненията и опасенията, че новата структура ще дублира правомощията на Националната служба за охрана.

Новото охранително звено ще бъде създадено със сливането на "Жандармерията" и Специализирания отряд за борба с тероризма.

Инициативата за реорганизацията е на шестима депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев и беше внесена през януари между двете четения на промените в Закона за МВР.

Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на доброволни отряди към полицията, които да й помагат при операции. Идеята за това беше на ВМРО, която постави реализирането й като условие за оставането си в управляващата коалиция.

Предложението първоначално бе подкрепено от ГЕРБ, които обаче впоследствие се отказаха и коалиционните им патрньори от "Обединени патриоти" ги обвиниха в отстъпки към ДПС.

Освен ДПС, срещу преложението за доброволните отряди гласува и БСП.

Парламентът промени и наказанията за нападения върху полицаи, завишавайки глобата на 2000 лв., както и определи санкция между 200 и 2000 лв. при неизпълнение на полицейско разпореждане.

Обезщетението при напускане на системата на МВР беше фиксирано на 20 заплати. Досега такова се изплащаше само на полицаите, а останалите служители получаваха по шест месечни възнаграждения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG