Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стела и нейните "Ангели за България"


Стела Иванова

Снимка, на която три усмихнати деца и тяхната сияеща майка са седнали около маса, отрупана с плодове, риба, спагети и други храни, които за много хора са съвсем обикновени, но за други са лукс, се появява в една група във Фейсбук. Към кадъра има и затрогващо послание, което гласи: "Огромна благодарност от цялото ни семейство за вашата помощ в този труден момент! Безценно е, че има хора като вас, със състрадателни сърца и решимост да помагат". Думите са на мъж, който сърдечно благодари на дарителите.

"Явно тази идея е витаела в информационното поле и е вълнувала много хора, просто аз съм проводникът който я осъществява. Затова това не е моя идея". Това са думи на Стела Иванова. Тя е човекът, който решава да създаде благотворителната организация "Ангели за България" в Лондон. Тя обединиява българи, живеещи в чужбина, които искат да помагат на сънародниците си в България.

"Година или две се въртеше в мислите ми тази идея, но не можех да си представя как точно да се осъществи", казва Стела. Всичко започва на 17 април 2020 г., Велики петък, и Стела е убедена, че това не е случайно. Създава група във Фейсбук и още същата вечер в нея се включват около 200 души. Така създава "Ангели за България". В организацията работят четирима души, "но има още поне 10 човека измежду дарителите, които помагат с различни дейности като реклама, IT умения, правни въпроси, журналистика и много други".

Всички те са хора, които досега не са се занимавали с благотворителни инициативи. "Учим се в движение", казва Стела. "Съветваме се с хора, които вече имат опит в това, черпим информация и от международните благотворителни организации и се радваме, че хората са отворени да споделят добрите практики и ни предпазват от грешки". В екипа има учителка и основател на българска школа "Родна реч" в Lytham St Annes, ръководител проекти към лондонски офис на американска фармацевтична компания, продавач на софтуерни продукти, а Стела и мъжът ѝ имат малка мебелна фирма в Лондон.

Каузите се избират от самите дарители

В първите си две инициативи, завършили успешно преди повече от месец, организацията успява да събере 1402 евро, с които да подпомогне 41 нуждаещи се семейства от Габровско, както и 1222 евро, насочени към 120 възрастни хора от Врачанско.

В момента "Ангелите" събират средстава за тежко болно дете, човек, който е в будна кома, помощ за нуждаещи се в Чирпанско и съоръжение за капачки в центъра на Пловдив.

Каузите се избират от самите дарители чрез гласуване, а даренията са ежемесечни автоматични плащания (direct debit). "Искаме не просто пари от хората, искаме да кажат къде искат да отидат тези пари, искаме да кажат как те мислят, че е редно да работим. Това има една единствена цел и тя е да върнем доверието на хората в благотворителността", казва Стела. От организацията разчитат на скромни суми от 2, 5, 10 евро, долари или паунди. Така повече хора биха могли да дарят малка сума според възможностите си. А до момента те са повече от 500.

"Ангелите" са разработили база даннии с благотоврителни организации в България, с които да си партнират. "Всяка от тях се проверява надлежно, подлежи на гласуване , попълване на въпросник и сключване на договор помежду ни. За нас е изключително важно да избегнем порочни практики", казва Стела. Досега са работили със Сдружение "Мечти и отбори България", "Спаси човека" – клон "Спаси Северозапада", "Together for" и "Интеракт Пловдив Филиппопол".

"Мисля, че отмина времето, в което за да твориш добро, трябва да ти се плаща. Всеки който иска да твори добро, го прави между другото, между семейните, личните и служебните задължения или иначе казано в „свободното си време“, казва Стела. В момента тя все още е в изолация и казва, че има време да се отдаде изцяло и да положи основите на организацията. Възхищава се на хората от екипа ѝ, които въпреки че са се върнали към предишния си ритъм на живот, работят до късно вечер за каузата.

Facebook форум

Най-ново видео

Гмуркаме се. Преди 6000 години край Ропотамо
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG