Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция премахва карантината за български туристи


Кадър от остров Корфу

От понеделник, 15 юни, Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България, съобщи БНР. Пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане. Междувременно гръцкото министерство на здравеопазването съобщи за "мащабна подготовка на островите за сигурност за туристите".

Гърция отваря от понеделник само сухопътната граница с България, а влизането от Албания и Северна Македония е възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция, информира министърът на туризма Харис Теохарис в телевизионно изявление по повод старта на туристическия сезон.

От 15 юни международни полети ще посрещат летищата в Атина и Солун. Туристите с полети от Испания, Холандия и Италия ще се тестват за коронавирус, като при положителна проба ще се поставят под 14-дневна карантина. От 1 юли ще възобновят работа и летищата на гръцките острови.

Здравният министър Кикиляс съобщи още, че здравните служби на островите са подготвени да реагират незабавно при случаи на заразени туристи. Към местните болници са включени мобилни екипи за тестване по островите. Осигурени са и кораби с пълно медицинско оборудване и специалисти.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас отправи за пореден път призив за лична отговорност от всеки. Очаква се в събота, 13 юни, премиерът Кириакос Мицотакис да обяви старта на туристическия сезон с изявление от остров Санторини.

Гърция е сред слабо засегнатите от коронавируса европейски държави. Здравните власти в петък съобщиха само за 20 нови случая на COVID-19 за денонощие. Общият брой на регистрираните случаи е малко над 3 хиляди. Ограничителните мерки за разпространение на вируса бяха въведени в цялата страна през март. Гърция разчита на туризма, който през миналата година е генерирал приходи от 19 милиарда евро.

Тази карта показва разпространението на коронавируса по света. Най-тежко засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Русия. В Европа най-много случаи са потвърдени във Великобритания, Испания и Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG