Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не си почивай". Стефан и Максим Иванови потеглиха с лодка в опит да прекосят океана


Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим потеглиха с двуместна лодка в опит да прекосят Атлантическия океан. Те тръгнаха в неделя сутринта от пристанището на португалския град Портимао, а разстоянието, което трябва да изминат до Бразилия, е с дължина 6 хиляди километра.

Лодката се задвижва с гребане. В 13 часа българско време в неделя те се намираха на 3 километра от брега, движейки се със скорост 4 километра в час. Тук може да следите техния прогрес в реално време. Очаква се експедицията да отнеме между 60 и 90 дни.

Самият Макс е роден в Бразилия през 2003 г., когато родителите му са живеели там заради тогавашната си работа. Той все още не се е връщал в страната и е избрал да пристигне по необичаен начин.

Ако мисията им е успешна, това ще е първата българска експедиция, преплавала океан с гребна лодка. Дамата българи правят това, за да привлекат общественото внимание към стимулирането на донорството.

„България е на 28 място от 28-те държави в Европейския съюз за донорство на органи. Смятаме, че това не трябва да е така. Смятаме, че повече българи трябва да разберат за това, колко е важно човек след смъртта си да е благосклонен да дари органите си, така че да може да помогне на един, двама, дори на 6 души, ако е възможно“, коментира 16-годишният Максим пред Свободна Европа в началото на юни.

И той, и баща му подкрепят инициативата „Да! За живот!“, организирана от Министерството на здравеопазването, която цели разпространяването на повече информация за донорството на органи.

Името на лодката, построена от Иванови, е Neverest, което на английски означава "Никога не си почивай". Това е и препратка към най-високия връх в света Еверест, който е и символ на голямо личностно постижение.

През цялото време ще може да следим техният прогрес в океана чрез GPS Live Feed, за който можете да намерите информация във Фейсбук и Инстаграм страниците на Neverest Ocean Row.

"Най-много ме е страх да съм далеч от всички". Макс и Стефан преди предизвикателството
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG