Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испания отваря границите си за страните от Шенген от 21 юни. Северна Македония допуска туристи само транзитно


Мадрид
Мадрид

Правителството на Испания реши да отвори границите със страните от Шенгенската зона от 21 юни, съобщи Ройтерс. Изключение ще бъде направено само за съседна Португалия, границата с която ще бъде отворена на 1 юли.

По-рано испанското правителство беше обявило, че ще започне да пуска чужди туристи в страната от 1 юли, без те да трябва да спазват карантина. Балеарските острови ще могат да приемат туристи още от 15 юни като част от пробна програма.

Испания е една от най-силно пострадалите от пандемията държави в Европа. Досега там са регистрирани над 243 600 заразени с коронавируса, а починалите са над 27 100. Пандемията от COVID-19 наложи редица ограничения на пътуванията в целия свят. Някои държави затвориха границите си, а хиляди полети бяха отменени. Тази карта показва разпространението на коронавируса. Най-тежко засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Русия.

Европейската комисия (ЕК) вече препоръча отваряне на вътрешните граници между 26-те шенгенски държави от понеделник, тъй като епидемичната ситуация в тях се подобрява. Препоръката се отнася до 22 европейски членки и присъдружните шенгенски държави - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

От понеделник, 15 юни, Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България, а пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане. Междувременно гръцкото министерство на здравеопазването съобщи за "мащабна подготовка на островите за сигурност за туристите".

Правителството на Северна Македония разреши транзитното преминаване на туристи като решението влиза в сила от понеделник, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, позовавайки се на гръцки медии. Туристите ще могат да останат в страната до 5 часа.
Северна Македония ще отвори към Гърция само граничния пункт Богородица - Евзони, а граничният пункт Дойран ще остане затворен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG