Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европа започна отварянето на граници. В Пекин отново затягат мерките


Китайска полиция блокира достъпа до пазар за месо в Пекин, който се смята за първоизточника на новото разпространение на коронавируса в града
Китайска полиция блокира достъпа до пазар за месо в Пекин, който се смята за първоизточника на новото разпространение на коронавируса в града

След препоръка на Европейската комисия от миналата седмица редица ограничения за пътуванията в ЕС и Шенгенското пространство отпадат от понеделник, съобщават световните агенции.

От 15 юни пресичането на границите на страните в Шенгенското пространство, в което влизат 22 европейски членки и присъдружните шенгенски държави - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, става без проверка. Това се случва, след като близо 3 месеца границите почти изцяло бяха затворени за всички дейности, освен придвижването на стоки и работници.

От днес отпада и карантината за граждани, които преминават българо-гръцката граница. Гърция все пак запазва ограниченията спрямо няколко държави в ЕС. Остават забранени полетите от и до Великобритания, а пристигащите от Нидерландия, Италия и Испания ще могат да кацат само в Атина, където ще бъдат подлагани на задължителни тестове, съобщава "Гардиън". Освен столицата, международни полети ще може да приема и Солун, а останалите регионални летища ще започнат работа от 1 юли.

В България в 14-дневна карантина ще бъдат поставяне пътниците, пристигащи от Швеция, Великобритания, Белгия, Португалия.

В неделя вечер във Франция президентът Еманюел Макрон разпореди пълно отваряне на кафенетата и ресторантите в района на Париж и обяви „първа победа срещу коронавируса“.

„Битката срещу епидемията не е приключила, но съм щастлив от тази първа победа срещу вируса“, заяви Макрон, обявявайки, че занятията в училищата се подновяват от 22 юни.

След като отвори границите си за повечето свои съседи през първата седмица на юни, Австрия спира карантините и тестовете за коронавируса по отношение на други държави от ЕС и нечленуващи в общността северни страни.

Правителството в Испания съобщи, че ще отвори границите си със страните от Шенген от 21 юни, като изключение ще бъде границата с Португалия, която ще отвори от 1 юли.

Множество Европейски страни запазват предупрежденията за пътуване до дестинациите, които все още се отчитат за рискови като Швеция, Великобритания и Испания.

Връщане на рестрикциите в Пекин

Докато в Европа преобладават позитивните новини за разхлабване на мерките и поетапно завръщане към нормалността, властите в Китай обявиха скок на заразените в Пекин и връщането на някои рестрикции.

След като близо 50 дни нямаше сведения за нови случаи в китайската столица с последните дни беше съобщено за 49 нови случая, предаде Асошиейтед прес. Това е и най-големият дневен брой заразявания от два месеца в страната, а основният източник е проследен до местен пазар.

В света най-засегнатите държави продължават да са САЩ, Бразилия и Русия. Ситуацията можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG