Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сплашване на критиците". Как се стигна до осъдителна присъда на журналист във Филипините


Срещу Мария Реса има още редица повдигнати обвинения, като според независими наблюдатели целят да сплашат всички критици на филипинския президент Родриго Дутерте
Срещу Мария Реса има още редица повдигнати обвинения, като според независими наблюдатели целят да сплашат всички критици на филипинския президент Родриго Дутерте

Критичната към президента на Филипините Родриго Дутерте журналистка Мария Реса беше осъдена на шест години затвор по обвинение в клевета, съобщават световните агенции.

Съдът в Манила призна многократно награждаваната Реса, сайтът, на който е главен редактор Rappler и бившия репортер Рейналдо Сантос за виновни в оклеветяването на местен бизнесмен.

Става въпрос за две публикации от 2012 и 2014 г., в които Вилфредо Кенг е свързан с нелегални дейности, за което от Reppler се позовават на доклад на неспомената служба.

По време на произнасянето на присъдата, съдията, отговарящ за делото обяви, че свободата „може и трябва да бъде използвана, като се вземе предвид свободата на другите“.

Срещу Реса, която е бивш кореспондент на CNN и освен филипинско има и американско гражданство, има повдигнати още редица обвинения, които според независими наблюдатели целят да "сплашат всички критици на филипинския президент".

Самата Реса обяви, че няма да позволи да бъде накарана да замълчи от властта.

„Свободата на пресата е основата на всяко едно право, което вие като филипински граждани притежавате. Намираме се пред пропастта, ако пропаднем в нея вече няма да сме демокрация“, каза Реса, която ще има възможност да обжалва присъдата.

Ройтерс припомня, че присъдата срещу журналистката идва месец, след като местния медиен регулатор „предизвика сериозен шок“, след като прекрати дейността на водещата в страната телевизия ABS-CBN Corp, чийто лиценз изтече и не беше подновен. Медията беше известна с честите си критики срещу президента.

След обявяването на присъдата говорителят на Дутерте Хари Роке, обяви, че президентът подкрепя свободата на словото и изразяването, обвинявайки предишното правителство за въвеждането на „кибер клеветата“, престъпление.

„Никога не е имало случай, в който президентът да заведе дело за клевета срещу журналист“, каза Роке.

По-рано през годината Филипините се спуснаха с две места на долу в класацията за Свобода на медиите на "Репортери без граници" и в момента се намират на 136-то място от общо 180 страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG