Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия осъди американски гражданин на 16 години затвор за шпионаж


По време на съдебното заседания в понеделник Уилън издигна бележка, която гласеше: „Фалшиво дело! Бърза операция! Без права на човека! Живота на Пол е от значение! Нужни са решителни действия от президента и депутатите!
По време на съдебното заседания в понеделник Уилън издигна бележка, която гласеше: „Фалшиво дело! Бърза операция! Без права на човека! Живота на Пол е от значение! Нужни са решителни действия от президента и депутатите!

Московският градски съд постанови 16 години затвор за бившия американски военен Пол Уилън по обвинение в шпионаж. Осъденият определи решението като "политически мотивирано“ и обяви, че ще го обжалва.

"Това е политическо дело, присъдата е политическа“, каза Уилън.

Часове след обявяването на присъдата държавният секретар на САЩ Майк Помпео излезе с позиция, в която обвини Русия, че лишава Уилън от правото на честен процес.

"Съединените щати са възмутени от днешното решение на руския съд спрямо американския гражданин Пол Уилън след секретно дело, със секретни доказателства, без възможността защитата да предостави своите свидетели. Имаме сериозни притеснения, че господин Уилън е бил лишен от правото на честен процес, което Русия е задължена да му предостави в съответствие със задълженията си за зачитане на човешките права“, се казва в позицията. В нея се настоява още за незабавното освобождаване на Уилън.

Американският посланик в Русия Джон Съливан пък каза, че е "разочарован и гневен“ от присъдата и определи делото като „подигравка с правосъдието“. Той каза още, че към момента Вашингтон няма да търси размяна на затворници, а справедливост за осъдения.

Пол Уилън беше арестуван в Москва на 28 декември 2018 г. Тогава хора на руските служби нахълтват в стаята му и откриват USB памет, на която, по данни на Федералната служба за сигурност (ФСБ), е имало секретна информация.

След близо 16 месеца в ареста, делото срещу американеца започна в края на април тази година. По думи на негови роднини през това време той не е получил право да комуникира с тях.

На 25 май руската прокуратура поиска 18 години затвор за Уилън, заради обвинението в шпионаж.

Редица международни издания и коментари на експерти определят делото като политическа провокация на Москва срещу Вашингтон, а самият Уилън, който отрича всички обвинения, като евентуална разменна монета за задържани руски шпиони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG