Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на САЩ забрани дискриминацията по сексуална ориентация на работното място


Активисти за правата на ЛГБТ общността пред Върховния съд в САЩ, октомври 2019 г.
Активисти за правата на ЛГБТ общността пред Върховния съд в САЩ, октомври 2019 г.

Върховният съд на САЩ постанови, че дискриминацията на работното място заради сексуалната ориентация е нарушение на закона. Решението, взето с шест гласа „за“ и три „против“, е смятано за голяма крачка в защитата на правата на ЛГБТ общността в Щатите.

В центъра на спора е тълкуването на закон от 1964 г., който забранява дискриминацията на работното място на база религия, националност, цвят на кожата и по полов признак. Някои съдилища в САЩ тълкуват тази разпоредба като включваща и забрана за дискриминация на база сексуална ориентация и полова идентичност. Други смятат, че тя защитава само от дискриминация по биологичен пол и не важи за сексуалните малцинства. Подобна е и позицията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

„Днес трябва да решим дали един работодател може да уволни служител само, защото е хомосексуален или транссексуален. Отговорът е ясен - законът го забранява“, се казва в решението на Върховния съд.

„Невъзможно е човек да бъде дискриминиран, защото е хомосексуален или транссексуален, без това да е дискриминация на основата на пола“, постановяват още американските върховни съдии. Докладчик по делото е Нийл Горсъч, един от двамата номинирани от Доналд Тръмп членове на Върховния съд. Решението беше подкрепено и от част от консервативните върховни съдии.

Върховният съд на САЩ взе решението си след като беше сезиран по три случая, свързани с дискриминация на работното място на база сексуална ориентация и полова идентичност.

Първият случай е на Ейми Стивънс - транссексуална жена, уволнена от работа. Вторият е на Доналд Зарда, инструктор по скокове с парашут, който е бил уволнен, след като е казал на клиентка, че е гей. И двамата ищци са починали. Третият ищец е Джералд Босток, бивш социален служител, уволнен след като е участвал в турнир по софтбол за хора с различна сексуална ориентация. И в трите случая работодателите твърдят, че служителите са уволнени по друга причина, а не заради сексуалната им ориентация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG