Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пхенян първо заплаши с войски, а после взриви контактен център с Южна Корея


Севернокорейското военно командване, което е пряко подчинено на лидера Ким Чен Ун, заплаши Южна Корея с връщане на войски в демилитаризираните гранични зони
Севернокорейското военно командване, което е пряко подчинено на лидера Ким Чен Ун, заплаши Южна Корея с връщане на войски в демилитаризираните гранични зони

Корейската народно демократична република (КНДР) взриви общ контактен център за връзка с Южна Корея край граничния град Кесон, предават световните агенции. Действието на Пхенян идва часове, след като севернокорейското военно командване заплаши Сеул с връщане на войски в демилитаризираните гранични зони.

В съобщението на генералния щаб на Корейската народна армия се казва, че към момента се проучва план за действие, който предвижда „да се изпратят отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да се превърне фронтовата линия в крепост и да се повиши още повече военната бдителност към Юга“.

До ескалацията на напрежението между двете съседните държави се стигна, след като преди седмици избягали севернокорейци започнаха заедно с южнокорейски активисти да изпращат по въздух пропагандни материали към КНДР. „Пратките“ съдържаха листовки, банкноти, храна както и USB флашки с новини и филми.

Сеул дори предприе съдебни действия срещу участниците в тази дейност, тъй като според властите така се повишава напрежението между двете страни, което може да доведе до опасност за гражданите. Заради пропагандната кампания КНДР обяви преди седмица , че прекратява всички комуникации с Юга.

Контактният център, използван за комуникация между двете държави, преди разрушаването му
Контактният център, използван за комуникация между двете държави, преди разрушаването му

Разрушеният контактният център беше построен през 2018 г. след седмици на преговори между лидерите на двете страни Ким Чен Ун и Мун Дже-Ин, а неговата цел беше да помага на двете съседни държави да комуникират.

„Приемаме ситуацията сериозно. Нашите военни са в готовност да реагират на всяка ситуация“, каза говорител на южнокорейското правителство. В понеделник Мун Дже-Ин призова Пхенян да спазва мирното споразумение и да се върне към диалога.

Според експерти, цитирани от Би Би Си, с ескалацията на напрежението КНДР цели да подобри позициите си в преговорите със САЩ за прекратяването на ядрената програма и вдигането на международните санкции и рестрикции, налагани от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG