Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради графика. Румен Радев реши да не ходи на парада за Деня на победата в Москва


Българският президент Румен Радев и руският му колега Владимир Путин. По-рано Радев потвърди лично в разговор с него, че ще присъства на парада в Москва.
Българският президент Румен Радев и руският му колега Владимир Путин. По-рано Радев потвърди лично в разговор с него, че ще присъства на парада в Москва.

Президентът Румен Радев няма да отиде на военния парад на 24 юни в Москва, с който в руската столица ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Събитието щеше да се проведе на 9 май, както е традиционно, но беше отложено за края на юни заради пандемията от COVID-19.

„Нямам официално потвърждение на поканата, не мога да рискувам българският президент да попадне в карантина и самоизолация след едно такова посещение. Графикът на президента се планира в дългосрочен период, още от началото на годината съм поел ангажимент към международна конференция на 24 юни, на която съм патрон. Всички резервации са отдавна направени и всичко отдавна е планирано, не мога да отменя този ангажимент“, каза Радев, цитиран от БТА.

През февруари 2020 г. Радев лично потвърди присъствието си на парада за Деня на победата в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Предшественикът му Росен Плевнелиев определи това в началото на март като грешка, която ще доведе до изпадане на българския президент в окончателна дипломатическа изолация и ще официализира исторически погрешната теза на българските русофили, че България е освободена от Съветския съюз на 9 септември 1944 г.

На парада за Деня на победата в Москва бяха поканени държавни и правителствени ръководители на десетки държави. Сред държавните глави, потвърдили присъствието си, бяха президентът на Франция Еманюел Макрон и лидерът на Китай Си Цзинпин. Американският държавен глава Доналд Тръмп отказа поканата. Парадът беше отменен след разпространението на коронавируса в Русия.

В края на май Кремъл съобщи, че новата дата на парада ще бъде 24 юни, защото епидемичната обстановка вече го позволява. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че поканите ще бъдат подновявани за лидерите на всяка държава отделно.

Русия е една от най-тежко засегнатите от пандемията от COVID-19 държави в света. Лабораторно потвърдените случаи са над 545 хиляди, починалите надминават 7 хиляди, а оздравелите са 294 хиляди. Това е причината няколко регионални центъра да откажат да проведат паради на 24 юни, съобщи Ню Йорк таймс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG