Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доказано: Отдавна известно лекарство спасява от COVID-19


Открит е първият медикамент срещу COVID-19, съобщи БиБиСи. Това не е новооткрита ваксина, а отдавна съществуващият и масово използван стероид дексаметазон (dexamethasone). В зависимост от грамажа, количеството и лекарствената форма медикаментът струва от 47 стотинки до 42 лева в българската аптечна мрежа.

Откритието е направено в рамките на мащабно проучване, което протича паралелно с търсенето на ваксина, и представлява тестване на вече съществуващи лекарства и способността им да влияят на коронавируса.

Дексаметазон е ефективен за хора, намиращи се във висок риск от летален изход заради коронавируса. Според учените малки дози от лекарството намаляват с над 30% риска за пациенти на обдишване и с 20% за тези, които са поставени на кислород. Предполажа се, че ефектът от този масов и достъпен медикамент ще е особено силен за развиващите се държави, които не могат да си позволят скъпи лечения.

Учените подчертават, че дексаметазон не е ефективен при пациенти, прекарващи по-леко болестта.

Съобщението за открито лекарство беше направено след завършване на клинични изпитания върху над 6000 души във Великобритания. Те бяха проведени от екип на Оксфордския университет в рамките на проекта Recovery.

"Това е единственото лекарство досега, което намалява смъртността, и то значително, това е голям пробив", казва водещият изследовател проф. Питър Хорби, цитиран от БиБиСи. Неговият колега проф. Мартин Ландри пояснява, че "лечението продължава до 10 дни и струва по около 5 паунда на пациент. Иначе казано, ни струва 35 паунда да спасим човек", казва още той.

Кортикостероидът се прилага от години в медицината - най-вече при тежки пристъпи на алергия и астма, както и при ревматоидни болки. Използва се като инжекционен разтвор или се приема на таблетки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG