Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ въведоха нови санкции срещу Сирия


Нови американски санкции срещу сирийското правителство заради предполагаеми престъпления по време на деветгодишната гражданска война влязоха в сила в сряда.

Известни като “Законът за Цезар” те имат за цел да възпрепятстват всяко чуждестранно лице, което има обща дейност с правителството в Дамаск, както и с иранското и руското присъствие в страната.

Законът, одобрен през декември 2019 г. от президента Доналд Тръмп, предвижда налагане на санкции срещу основни сектори на сирийската икономика, централната банка на Сирия, висши чиновници и лица от обкръжението на президента Башар Асад, както и срещу държавни или частни организации, които сътрудничат с Дамаск.

Названието на “Закона за Цезар” идва от псевдонима на сирийски военен, избягал през 2013 г. от страната. Предполага се, че той е предал на западни правозащитници факти за насилието в сирийските затвори. .

Законът може да се използва, за да се ударят основните поддръжници на сирийското правителство и по-специално Русия, Иран и милициите на „Хизбула“, които помагат на правителството в Дамаск да се бори с опозицията, отбелязва ДПА.

Новият пакет санкции, които Вашингтон налага на Сирия, ще причинят не по-малки икономически загуби и на Ливан, предупреди лидерът на радикалното шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала. Той призова ливанците да се противопоставят на новите ограничения. Насрала предложи правителството в Бейрут да потърси помощ от Иран и от Китай, за да задоволи основните си потребности.

Посланичката на САЩ в ООН Кели Крафт каза във вторник в Съвета за сигурност на световната организация, че целта на санкциите е да се попречи на Асад да удържи военна победа и да го подтикнат да се върне към ръководените от ООН преговори за бъдещето възстановяване на Сирия, съобщи ДПА.

Новите американски санкции срещу Сирия са най-строгите досега. Те разширяват обхвата на ограниченията, наложени по-рано от САЩ и от Европейския съюз.

Сирия се намира в състояние на гражданска война от 2011 г. В момента само северозападната провинция Идлиб се контролира от силите на опозицията, докато в останалите доминират частите на президента Башар Асад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG