Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков вдигна до 67 млн. лв. сумата, която твърди, че е дал на политици


Васил Божков
Васил Божков

Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков публикува нови банкови извлечения за тегления на пари в брой от личната си сметка. Те са на обща стойност над 67 млн.лв. По-рано в сигнал до прокуратурата той заяви, че през последните 3 г. е предал 60 милиона лева на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.

От новите банкови извлечения става видно, че Божков е теглил големи суми между 2 май 2017 г. и 30 декември 2019 г., като два пъти - на 21 декември 2017 г. и на 5 декември 2019 г. - те са по 2,5 милиона лева.

В публикацията си в социалната мрежа Фейсбук бившият хазартен бос, който се намира в Обединените арабски емирства, пише, че е предал парите “на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица само за последните 3 години”.

Това е вторият път, в който той показва банкови извлечения с твърдение, че сумите са отивали към действащи политици. В публикуваните документи няма доказателства кому са предадени парите, а само информация, че те са изтеглени в брой от сметка в банка.

Васил Божков добавя, че две седмици, след като подаде сигнал до прокуратурата, че е давал пари на управляващи политици, не е бил търсен от разследващите да даде показания и доказателства.

“Въпреки публичните доказателства и признания Гешев продължава да демонстрира неделимостта и зависимостта си от управляващата #хунта. Законът явно не важи за БМБ, VG и Менда, които трябва да бъдат отстранени от заеманите длъжности и задържани, за да не възпрепятстват разследването”, пише на профила на Божков във Фейсбук.

Премиерът Борисов увери в интервю пред БНТ, че не е получавал пари от бизнесмена.

В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Оттогава на бизнесмена са отправени 18 обвинения за различни престъпления. В края на януари Божков напусна България, а през май си направи фейсбук страница. В началото на юни той обяви намерение да направи партия, под името “Българско лято”.

Междувременно Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за хазарта, които дават право на държавата да организира онлайн игри в казино, а комисията по хазарта се трансформира в агенция към Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията на Валери Симеонов от "Обединени патриоти" хазартните дейности да бъдат ограничени само до петзвездните хотели, по границата и в курортите.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG