Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов призна, че си е писал с Божков и обвини Радев, че го следи с дрон


Бойко Борисов и ГЕРБ по време на пресконференцията на 17 юни 2020 г.
Бойко Борисов и ГЕРБ по време на пресконференцията на 17 юни 2020 г.

"Онези" есемеси между премиера Борисов и бизнесмена Васил Божков са автентични. Това потвърди самият министър-председател по време на пресконференция на ГЕРБ, продължила повече от час.

Борисов коментира предимно два факта - разпространения преди пет дни аудиозапис с глас, приличащ на неговия, който ругае официални лица и говори като човек, който предварително знае какво ще извърши прокуратурата, както и разпратени днес снимки, на една от които се вижда спящият премиер, а на други - нощното му шкафче с пачки еврови банкноти и пистолет.

Бойко Борисов обяви, че го атакуват с компромати, защото не могат да го “бият на избори” и защото “България върви към отпадане на мониторинга от Брюксел и към финансова и парична независимост”.

Борисов призна, че думите му в записа са частично верни, призна и за автентичността на една от снимките - тази, на която се вижда той самият. По думите му обаче това са “манипулации”, които са описвани като технология в “учебника на КГБ”. Наред с това министър-председателят призна автентичността на кореспонденцията с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, в която до миналата седмица отричаше да е участвал.

Премиерът не каза кой стои зад предполагаемите манипулации, но обяви, че подозира някого от приближените си към миналата година. На въпроси дали това е Цветан Цветанов, който днес напусна ГЕРБ, Борисов не отговори еднозначно. На този фон министър-председателят заяви, че президентът Румен Радев го следи с дрон.Това съобщение на премиера бе подкрепено само с думите му и разказ как НСО му обяснили, че държавният глава си е купил записващото устройство.

“ДПС действа отзад, а Пеевски е депутат”

Сред тези, които го атакуват, Борисов изброи БСП, Мая Манолова, укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и “всички ДСБ-та по земните кълбета”. Той обяви, че целта им е да убият "флагмана Борисов" и да се разпилее вотът.

На въпрос на Свободна Европа защо винаги, когато изрежда противниците си, Борисов пропуска ДПС, той отвърна, че ДПС “подмолно действат отзад”.

Междувременно министър-председателят каза за пореден път, че за него “Делян Пеевски е депутат” и допълни, че не коментира политици от други формации. Премиерът не отговори на въпроса защо тогава коментира БСП, президента Радев, бившия си заместник Цветанов и други.

Признанието: Борисов и Божков са си разменяли СМС-и

Наред с това Борисов все пак призна, че е пращал есемеси на хазартния бос Васил Божков. По този начин той опроверга своите твърдения от миналата седмица, че не е участвал в кореспонденцията, публикувана от Божков.

Срещу Васил Божков са повдигнати 18 обвинения, а колекцията му с антики е иззета. В момента той се укрива в Дубай, откъдето публикува във Фейсбук документи и снимки от разменени съобщения с официални лица, които смята за уличаващи.

По време на пресконференцията в сряда премиерът коментира първата "порция" публикувани от Божков съобщения. От тях се вижда, че на 10 септември 2019 г. Божков е написал: "Мая Манолова идва за поддръжка. Отказал съм ѝ". Няколко часа по-късно е получил лаконичен отговор: "Blagodaria".

Мая Манолова беше кандидат за кмет на София по време на изборите миналата есен. Тя загуби от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Преди съобщението за Манолова, абонатът "B B" и Божков са обсъждали двама юноши на "Левски". Това са Илия Димитров и Атанас Кабов. Имената им са изпратени на Божков от "B B" и са изписани на кирилица. Димитров и Кабов в момента са преотстъпени на "Витоша" Бистрица, където Борисов играе за ветераните. Тогава реакцията на премиера беше да обяви, без да е питан, че няма как да изпраща есемеси на кирилица. "Ако някой каже, че на кирилица съм му пратил есемес, няма как да се случи от това апаратче. А аз друго нямам", каза тогава той.

Днес обаче премиерът заяви, че той всъщност е препратил съобщенията на кирилица. “Препратено е от мен. Пратиха ми го от Бистрица и аз му го изпратих [на Божков] - дали можем да разчитаме на тях. Този разговор, за тези двама футболисти съществува", заяви министър-председателят.

Премиерът призна и това, че е написал друго съобщение до Божков: “pomagai”. Тази дума се появява в кореспонденция с бизнесмена след като бюджетната комисия в парламента приложи парламентарни хватки и не разгледа закона, забраняващ рекламата на хазарт на 20 юни 2018 г.

След като Васил Божков писмено благодари на премиера, се появява и думата "помагай", написана от Борисов. След като Свободна Еврропа уточни хронологията на тези събития, Борисов не отговори на въпроса какво е имал предвид с "помагай" и каза: “Много са ми интересни тези, дето се имат за големи мъжкари в живота, а като некои лелички са си пазили години наред "помагай", "мерси", "честит рожден ден".

Министър-председателят допълни, че не е вземал нито евро, нито злато от Васил Божков.

За записа и снимките

В сряда Борисов обяви също и това: "Целта е да ни смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически. Аз нито от Сретен Йосич се уплаших, нито от Божков ще се уплаша".

При обясненията си той потвърди, че снимките на спалнята, изтекли в интернет, са от интериора на вилата му в резиденция Бояна и предположи, че компроматът е подготвен преди година - по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там със съпартийците си. Той допусна, че може да го е записал някой член на ГЕРБ. По-нататък обаче той обяви снимките за резултат от монтаж и каза, че само им е липсвало "малко момче в спалнята".

Борисов първоначално каза, че не спи с пистолет до главата, но може и да започне. Впоследствие обаче той потвърди, че снимката, на която е заснет да спи е автентична. На нея обаче до главата на премиера, на нощното шкафче има пистолет. На въпрос как хем снимката е автентична, хем той не спи с оръжие, министър-председателят не отговори.

За Цвета Караянчева, Манолев и регулаторите

Премиерът отрече разпространеният по-рано запис да е истински и обяви, че не пие. В аудиозаписа се чува мъжки глас, подобен на този на премиера, да определя вулгарно председателката на парламента Цвета Караянчева.

"Да пуснат компромат, да ме скарат с Цвета, да си тръгне организацията с Цвета. И тя, и мъжът й знаят колко я уважавам", каза още той, след което придърпа Караянчева физически към себе си. На изричен въпрос дали все пак е ползвал подобни цинични думи, Борисов обясни, че не е стерилен.

Той коментира и друг елемент от аудиозаписа, в който става ясно, че говорещият мъж предварително е знаел на кого ще повдигне обвинение прокуратурата. Става дума за зам.-министър Александър Манолев, който беше уличен в злоупотреба с европейски фондове.

На въпрос дали Борисов е получил предварителна информация от прокуратурата, премиерът заяви, че е научил това от медиите, а не от държавното обвинение. На въпрос на Свободна Европа как е било видно от медиите, след като репликата от аудиозаписа гласи “ще му повдигнем обвинение”, Борисов не отговори.

Той отрече и да е изпращал Комисията за финансов надзор в "Еврохолд", когато компанията прояви интерес към купуване на ЧЕЗ. Премиерът заяви, че след като бъдат наначени регулаторите, те стават независими. На въпрос как се получава това, при положение, че замяната им става с решение на парламента, а в парламента мнозинството е на ГЕРБ, отговор не беше даден. Обяснявайки за независимостта на регулаторите, Борисов обаче заяви: “Ние не допуснахме и Гинка Върбанова в ЧЕЗ”.

В края на пресконференцията Борисов заяви: "Не съм се гърчил пред никого. Каквото ми е писано. Аз сладко спинкам". Той даде да се разбере, че атаките срещу него не случайно са организирани през юли, защото точно тогава България ще влиза в банковия съюз. Той добави, че няма да подава оставка. "Юли месец е важен месец - нито ще ме откажат, нито ще ме спрат. След юли да правят каквото искат".

12 минути от пресконференцията на Борисов
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:59 0:00

XS
SM
MD
LG