Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мемоари от Белия дом". Тръмп е искал да извади САЩ от НАТО, твърди негов бивш съветник


Джон Болтън
Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп е заплашвал да извади САЩ от НАТО през 2018 г. и е настоявал военните контингенти на страната в Близкия изток, Африка и Европа да бъдат изтеглени.

Това твърди бившият му съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън в новата си книга „Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом“. Откъси от нея бяха публикувани в „Уолстрийт джърнъл“, „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк таймс“. Очаква се изданието да бъде представено официално на 23 юни.

„Тръмп остана зашеметяващо неинформиран как да управлява Белия дом“, пише авторът, разказвайки, че американският държавен глава е търсил подкрепа от китайския си колега Си Дзинпин за преизбирането си по време на срещата на Г-20 в Япония миналата година.

„И тогава Тръмп стъписа всички, като насочи разговора към предстоящите президентски избори в САЩ, имайки предвид икономическите възможности на Китай и умолявайки Си Цзинпин да му помогне да спечели“, пише Болтън. Той уточнява, че американският президент е искал Пекин да купи повече земеделски продукти от САЩ, защото американските фермери са много важни за кампанията му.

Бившият съветник в Белия дом твърди още, че „ако защитниците сред демократите на импийчмънта не бяха вманиачени през 2019 г. с украинския блицкриг, ако бяха отделили време да разследват по-систематично поведението на Тръмп изобщо във външната политика, резултатът от импийчмънта щеше да е съвсем друг“. Настоящият държавен глава стана третият в историята на САЩ, подложен на процедура по импийчмънт заради действията му, свързани с американска военна помощ за Украйна.

Министерството на правосъдието на САЩ опита да спре излизането на книгата, завеждайки съдебен иск срещу Болтън за нарушаване на задължението му да не разкрива секретна информация като помощник на президента. Делото беше заведено ден след като Тръмп заяви, че срещу Болтън трябва да бъдат повдигнати обвинения, тъй като книгата съдържа класифицирана информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG