Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 в кланица в Германия. Заразата идва от българи и румънци, смятат властите


Тестове на работници от месопреработвателно предприятие в Източна Германия през май
Тестове на работници от месопреработвателно предприятие в Източна Германия през май

Най-голямата кланица в германската провинция Северен Рейн – Вестфалия с източноевропейски работници се превърна в огнище на коронавирус. Общо 7000 местни жители са поставени под карантина, съобщават световните агенции.

Заразата е внесена от български и румънски работници, допусна премиерът на провинцията Армин Лашет, цитиран от „Ди Велт”. Над 600 от работниците в кланицата „Тьонис Груп“ са дали положителни проби за COVID-19, но засега няма информация колко от тях са от България и Румъния.

На фона на облекчаването на ограничителните мерки в Германия и намаляването на заболеваемостта в няколко месопреработвателни предприятия бяха регистрирани нови случаи на коронавирус. Заради това миналата седмица германското правителство одобри концепция за затягане на контрола в тази промишленост.

Според премиера на Северен Рейн – Вестфалия обаче установяването на нови огнища в кланици няма общо с облекчените мерки, а с битовите и работните условия в предприятията. Министърът на здравеопазването на германската провинцията Карл-Йозеф Лауман също разкритикува местата, където са настанени работниците: „Жилищните помещения към месопреработвателните предприятия понякога са катастрофални.”

Германското Министерство на труда е извършило проверка на около 650 квартири и фирмени жилища в цялата страна, в които живеят над 5300 души. В доклада, цитиран от „Ди Велт”, са отбелязани близо 1900 оплаквания като липса на елементарни хигиенни условия, пренаселеност, мухъл, опасност от срутване, течащи покриви, плъхове и липсваща противопожарна безопасност.

Към момента потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Германия са над 188 000, починали са повече от 8800 души, а оздравелите са над 173 000. В световен мащаб заболелите от COVID-19 са над 8.3 милиона, броят на жертвите надхвърля 449 000, а възстановилите се от заболяването са над 4 млн. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG