Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Росатом" ще участва с френска и американска фирма в процедурата за АЕЦ "Белене"


Площадката на АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене"

Руската държавна компания „Росатом“ се обедини с френската фирма Framatome SAS и американската GE Steam Power и трите ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене“. Това стана ясно от съобщение на сайта на „Росатом“.

Трите компании са част от краткия списък, до който управляващите сведоха кандидатите да изграждат ядрената централа. Там са още Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

В рамките на постигнатото споразумение, при условие че „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се смята за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle, и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

"Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене", е цитиран да казва Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“.

От „Росатом“ уточняват, че вече успешно си сътрудничат с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш-2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров.

За споразумението между трите компании за пръв път спомена премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в сряда, проведена по повод изтекли снимки от спалнята му. „Дженерал илектрик“, „Росатом“, „Фраматом“... Утре министърът на енергетиката ще обяви сделка, за която е подготвено съобщение“, каза той. „Капитал“ припомня, че от края на 2019 г. е ясно, че френската и американската компания не искат да участват самостоятелно в процедурата, а желанието им е да са партньори на избрания за основен стратегически инвеститор в ядрената централа.

Към момента няма промяна в поставените от българското правителство условия АЕЦ „Белене“ да се строи на пазарен принцип, без държавни гаранции и задължително изкупуване на енергията. „Росатом“ обаче е посочвале, че няма как да се строи ядрена централа без подкрепа от държавата, припомня още „Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG