Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще кажем "Не". Русия поиска глас на преговорите между Сърбия и Косово във Вашингтон


Сергей Лавров и Александър Вучич по време на пресконференцията им в Белград
Сергей Лавров и Александър Вучич по време на пресконференцията им в Белград

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че всяко решение, постигнато на мирните преговори между Сърбия и Косово, трябва да бъде одобрено от Москва. Следващата седмица лидерите на Белград и Прищина имат планирана среща в Белия дом във Вашингтон.

По време на посещението си в Сърбия Лавров каза, че Кремъл ще подкрепи само такова решение на косовския въпрос, което е приемливо за Белград и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Специалният пратеник на САЩ за Сърбия и Косово Ричард Гренел каза миналата седмица, че е получил уверение от двете страни да се срещнат във Вашингтон на 27 юни за разговори за нормализиране на отношенията.

Той увери, че Сърбия е поела ангажимент "временно да преустанови кампанията за отказ от признаване", а Косово се е съгласила да преустанови усилията си за спечелване на повече членства в международни организации, за да има среща в Белия дом в опит за подновяване на разговорите, прекратени вече повече от година.

Лавров каза, че Европейският съюз има мандат от Общото събрание на ООН да посредничи в спора и че това трябва да е организацията, която изпълнява тази роля. Самата Еврокомисия, която досега домакинстваше разговорите, коментира, че приветства всяка нова инициатива за подновяване на диалога между двете балкански държави.

Гренел обясни, че срещата в Белия дом "отваря вратата към ново икономическо развитие и инвестиции". В пред Асошиейтед прес той каза, че Съединените щати "се надяват лидерите на Косово и Сърбия да използват шанса да се върнат към диалога и да започнат нова ера на стабилност и просперитет. Народите в този регион не заслужават нищо по-малко".

Представителят на Европейския съюз (ЕС) в преговорите Мирослав Лайчак каза, че участието на Съюза е необходимо за каквото и да е бъдещо споразумение. Спореднего Вашингтон не е съгласувал с Брюксел последната си инициатива за среща в Белия дом.

"Ние държим връзка с партньорите от САЩ за нашите инициативи и очакваме от тях същото", каза Лайчак. "Една добра сделка ще приближи Косово и Сърбия до ЕС и аз не мисля, че такава сделка може да бъде постигната без участието на ЕС".

Лайчак каза още, че диалогът с помощта на Брюксел ще бъде скоро възстановен и той очаква при посещението си в Белград следващата седмица да уговори дата за това.

Косово беше част от Сърбия преди Белград да отговори с насилие на въоръженото въстание на етническото албанско мнозинство през 1998-1999 г. Това доведе до кампанията на НАТО за бомбардиране на Сърбия, за да я принуди да изтегли войските от Косово. Белград и Москва отказват да признаят декларираната от Косово независимост през 2008 г.

Посещението на Лавров в Сърбия се случва три дни преди парламентарните избори в Сърбия, което изглежда като подкрепа за президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия.

Вучич от своя страна повтори позицията на Лавров, че никакво споразумение с бившата сръбска провинция не е възможно, без съгласието на Москва. Той каза още, че би отказал членство на Сърбия в Европейския съюз, ако не получи нещо в замяна на признаването на Косово и спиране на опитите да попречи на Прищина да се присъедини към Обединените нации.

"Ако при евентуално предложение да признаем Косово и Косово да влезе в ООН, ние не получим нищо друго освен членство в ЕС, нашият отговор ще бъде "Не", заяви Вучич след срещата си с Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG