Връзки за достъпност

Извънредни новини

Томас Дамбо, който превръща отпадъците в изкуство


Томас Дамбо
Томас Дамбо

Дървен водопад, крава от картонени опаковки за мляко, къщи за птици от скейтборд, класна стая от трески, слон от ламарини, пластмасова цветна градина, великани от дъски... Всичко при него е от рециклирани материали. Датчанинът Томас Дамбо е един от най-известните дизайнери в света, работещи единствено с изхвълени на бунищата материали.

Последната му работа е петметров трол, направен от остатъците, изхвърлени в дворовете на две фирми за търговия с дървен материал в Хорсенс, град в източната част на Дания. Със своите 90 хиляди жители градчето се слави като датска столица на културата, приютявало концерти на “Роулниг Стоунс” и “Мадона” и организиращо по 200 културни събития годишно.

Дамбо участва в общинския проект Feel Horsens (Почувствай Хорсенс) с Тоелс Тролът. Тоелс е помощникът на Дамбо, който му асистира в сглобяването парчетата. Въпреки че изглежда страшен и гневен, Тоелс всъщност е детска люлка, която гигантският трол задвижва с ръка. В реализацията са включени и трима ученици от местното училище по дърводелство, които помагат за свързването на дъските и подреждането косата на трола, направена от храсти. През лятото главата на Троелс, тролът ще е покрита с листа и цветове, защото растенията са засадени в градински контейнери.

Рециклирането на отпадъци е запазена марка на 41-годишния Томас Дамбо, който е автор арт инсталации в различни части на света от Мексико до Австралия и от Хамбург до Сеул и Лос Анджелис. Дървото е предпочитаният му материал, но той работи и с пластмасови бутилки, метал, картон, постелки за йога - всичко, което сам събере от контейнерите за строителни отпадъци или купи от някоя разпродажба.

“Боклукът за един, е съкровище за друг”, казва дизайнерът, който прави и мебели, сценични декори, арт инсталации, даже къщи за птици. Той дори смята, че отпадъците могат да са красиви и че не бива просто да се заравят, след като могат да се рециклират в нещо хубаво.

Интересът му към конструкциите датира от детството, когато майстори къщи за птички и колички от дървени дъски, които събира захвърлени в родния си Одензе. “Нямах пари за материали, но не смятах и че трябва да купувам, защото можех да ги намеря навсякъде”, казва дизайнерът.

Докато следва в Кралското училище по дизайн в Копенхаген, се увлича от улично изкуство. А първият му голям проект е “Щастливи градски птици” от 2007 г., който представлява монтирани в няколко града по целия свят 3500 къщи за птици, изработени от използвани строителни материали.

Един от дървените великани на Дамбо в парка "Пайнкрест" във Флорида, САЩ
Един от дървените великани на Дамбо в парка "Пайнкрест" във Флорида, САЩ

Една от най-известните му работи е “Щастливата стена”. Издига я на улица в Копенхаген през 2013 г. Няколкостотин метра различно оцветени пластини, изрязани от ненужна вече фестивална сцена. При завъртането на всяка от тях може да се изпише дума или да се подреди фигура. Някои я сравняват с подвижни графити. Инсталацията се задържа една година, през което време повече от 7000 нейни снимки са публикувани в социалната мрежа Instagram. През 2015 г. подобна стена е направена и в Западен Холивуд, Калифорния. Оттогава въртящите правоъгълници, изписващи образи, са се появявали още в Лас Вегас, в Пекин и в Сантяго, Чили.

“Идеята е да се позволи на хората да се изразят по по-мащабен и ярък начин на публично място”, казва Дамбо.

Ако другите не харесват това, което си написал, могат да го променят, обръщайки правоъгълните панели. “Това е демократичен начин да избереш какво да виждаш в града, за разлика от рекламите, които зависят от онези, които имат пари и възможности”, убеден е дизайнерът.

“Шестте забравени великани” му носят световна слава. Серията от фигури на гиганти от Скандинавската митология, отваря нов етап от кариерата му - "тролският". Шестимата великани са скрити в горите край Копенхаген. Композицията от дървени фигури отново е придружена с игрови елемент - те трябва да бъдат намерени сред иглолистните дървета и желаещите получават карти за търсенето. А идеята е изкуството да излезе от музеите, историята и литературата да се изучават и преживяват сред природата - едно ново изживяване за малки и големи.

“Великаните” са само началото на цяла поредица от страховити тролове и гиганти, поръчките за които валят, след като митичните дървени скулптури стават културна забележителност. През 2019 г. Дамбо е направил седем сулптори на тролове и чудовища от Китай до САЩ. С годините митичните същества са станали едни от най-честите му поръчки. Не на последно място и заради материалите, с които работи.

Но Дабмо не работи само за себе си, дизайнерът организира и обучителни семинари за многобройните си фенове. На тях учи последователите си, как да направят изкуство от това, което се намира в контейнерите за отпадъци. Темите избират от според съдържанието на кофите - материал има за всички.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG