Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Погребална агенция Стайкови ли е?" Журналистът Николай Стайков се оказа жертва на тормоз заради работата си


Николай Стайков

Журналистът и съосновател на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" Николай Стайков е заплашван по телефона, а в нощта срещу петък вандали са нападнали жилището му. Това съобщиха от "Антикорупционния фонд".

"Имаме основателни причини да смятаме, че тези действия са извършени във връзка с текущо разследване на фонда. Органите на МВР са сезирани и ще следим за реакцията им по случая", се казва в обръщението на неправителствената организация.

Потърсен от Свободна Европа, Стайков заяви, че от вчера досега на личния си телефон е получил десетки обаждания с въпроса "Погребална агенция Стайкови ли е?". "Над 10 телефона ми звънят", разказа той. И допълни, че тормозът е започнал, след като е потърсил "конкретни лица" по разследване, върху което работи.

Обажданията са започнали в четвъртък следобед. Когато журналистът попитал звънящите му по телефона откъде имат номера му и защо смятат, че на него отговаря погребална агенция, той не получавал отговор.

Късно вечерта в четвъртък срещу петък прозорците на къщата му са били замервани с яйца.

"През днешния ден телефонните позвънявания продължават, въпреки че съм подал сигнали във всички институции", обясни Стайков.

Антикорупционният фонд е неправителствена организация, в чието ръководство влизат редица юристи и журналисти. Фондът следи за проявите на корупция, неефективността на контролните органи и мълчанието на институциите в България. Организацията съдейства на правосъдието и дефинирана мисията си така: "изобличаване и разследване на корупцията на всички нива в страната и във високите етажи на властта".

Антикорупционният фонд е познат с редица свои разследвания, последното, от които е поредицата за липсващите имена от делото КТБ. Негов автор е Николай Стайков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG