Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент призова за реакция, ако Китай посегне на статута на Хонконг


4 юни 2020 г. В Хонконг се отбелязва годишнина от кървавите събития на пекинския площад Тянанмън, когато комунистическата партия смаза мирните протести срещу режима.
4 юни 2020 г. В Хонконг се отбелязва годишнина от кървавите събития на пекинския площад Тянанмън, когато комунистическата партия смаза мирните протести срещу режима.

Европейският парламент призова за ответни мерки срещу Китай, в случай, че страната приеме новия закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Ройтерс. В своя резолюция институцията призова ЕС да сезира Международния съд и да помисли дали да не наложи икономически санкции на Китай, в случай, че законът бъде приет.

Текстът на документа беше одобрен с 565 гласа "за" при 34 "против" и 62 "въздържал се". Резолюциите на ЕП нямат правна сила, но може да повлияят на политиката на блока, напомня Ройтерс.

По-рано страните членки на ЕС вече са изразявали сериозно безпокойство от намеренията на Китай, които биха изложили на риск полуавтономния статут на Хонконг и ролята му на глобален финансов център.

Говорител на комисията по външни работи на китайския парламент вече реагира с остра критика срещу резолюцията на ЕП, като посочи, че тя изкривява сериозно фактите и се равнява на открита намеса във вътрешните работи на Хонконг.

По сходен начин Китай реагира и на коментарите на върховния представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която в петък подчерта, че китайският закон "трябва да е в пълна хармония със задълженията на Китай в областта на човешките права" и международните договори, защитаващи гражданските и политическите свободи.

В понеделник се очаква видеоконферентна връзка между лидерите на ЕС и Китай. Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще разговарят с китайския премиер Ли Къцян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG