Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сега съм у дома и се възстановявам". Григор Димитров е с коронавирус


Григор Димитров
Григор Димитров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е дал положителна проба за коронавирус, съобщи самият той в проила си в Инстаграм. Преди ден той прекрати участието си в турнира в Задар от серията "Адриа тур", организани от световния номер 1 в тениса Новак Джокович.

"Здравейте, всички – искам да известя феновете си, че дадох положителен тест за коронавирус в Монако. Искам да направя всичко, за да съм сигурен, че всеки, който е бил в контакт с мен през последните дни, ще бъде тестван и ще вземе необходимите мерки. Съжалявам за всяка вреда, която е възможно да съм причинил. Сега съм у дома и се възстановявам. Благодаря за подкрепата, моля ви, пазете се и бъдете здрави", написа Димитров в социалната мрежа.

Провеждането на демонстративните турнири от "Адриа тур" провокира критики към Джокович заради кадри от парти на играчите в дискотека в Белград, на които се виждаше, че те не спазват никакви мерки за дистанция.

COVID-19 в БСП и "ЦСКА-София"

Междувремнно стана ясно, че положителни проби за COVID-19 са дали членът на Националния съвет на БСП Янаки Стоилов и футболистът на „ЦСКА-София“ Томи Юрич. В тази връзка ръководството на левицата организира масово тестване за COVID-19 в понеделник, тъй като бившият депутат е участвал в две масови партийни мероприятия – пленум на Националния съвет на "Позитано" 20 и заседание на Градския съвет на столичната организация.

Заради положителната проба на Томи Юрич пък съотборниците му от „ЦСКА-София“ бяха изолирани на клубната база в Панчарево. Преди ден отборът на „червените“ игра срещу „Левски“ в мач от плейофите на българското първенство, завършвайки 3:3. Юрич и Стефано Белтраме отпаднаха от групата за мача с „Левски“ в събота като треньорът им Милош Крушчич съобщи, че причината за това е че са вдигнали температура.

Нов ръст на заразените в България

От публикуваните в Националната информационна система на здравното министерство по-рано в неделя данни стана ясно, че новите случаи на COVID-19 в България отново отбелязват ръст в неделя. През изминалото денонощие са изследвани 1360 проби, от които 117 са дали положителен резултат. Шестима мъже на възраст между 45 и 65 години са починали. Петима от тях са имали различни придружаващи заболявания.

Преди ден министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че засега извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължавана. Според него трендът на нарастване е факт, "но е контролируем и разпространението е клъстерно". Пред "Дарик Радио" Ананиев прогнозира, че броят на вирусоносителите ще бъде свален до по-ниско равнище.

В началото на май премиерът Бойко Борисов обеща, че ако случаите "минат по сто на ден", то "за ден" ще бъдат върнати противоепидемичните мерки. В събота беше отменен първият полет с чуждестранни туристи за българското черноморие. Латвийските авиолинии отмениха чартърен полет до Бургас заради ръста на заболелите в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG