Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полиция на мисълта? Как Румъния забрани идеята за джендър идентичност


Румъния забрани преподаването на идеи, представящи пола като идентичност, различна от биологичната. Това стана с промени в Закона за националното образование, гласувани миналата седмица от горната камара на румънския парламент. За да влязат в сила, текстовете трябва да се подпишат и от президента Клаус Йоханис. Много преподаватели, студенти и представители на гражданския сектор го призоваха да наложи вето, като организираха митинги пред президентския дворец. Започна и обществен натиск за сезиране на Конституционния съд.

Поправката забранява в училищата, университетите, детските градини и всички институции, занимаващи се с образование, „дейности, целящи разпространението на теорията за полова идентичност, според която [социалният] пол е понятие, различно от понятието за биологичен пол и двете [понятия] не винаги съвпадат”.

Текстът беше одобрен с 81 гласа “за”, подадени от основните дясноцентристка и лявоцентристка партии. 22 бяха против, в това число и UDMR, партията на унгарското малцинство в Румъния. 27 сенатори от партията на президента Йоханис се въздържаха.

Поправката беше предложена от сенатора Василе Кристиан Лунгу, 39-годишен представител на консервативно либералната "Народно движение", който е завършил семинарията в Залау, а след това специална психология в САЩ, в университета Лойола.

Поправката третира термина “джендър”, който в последните две години предизвика объркване в някои източноевропейски страни заради погрешно приписваното му значение на “трети пол”. Джендър е термин от социалните науки, който означава “полов”. Той се използва, за да подчертае не самия пол, а начина, по който различните общества го възприемат.

Джендър идентичност на даден човек означава не биологичния му пол, а пола, с който той или тя се идентифицира. Разликата между идентичност и биология, когато се говори за пол, е част от академичния живот от десетилетия. Затова и поправката, приета миналата седмица от Сената в Букурещ, практически означава отпадане на цели университетски курсове, както и отмяна на понятия, с които боравят политическите науки, историята, социологията и психологията.

Много университети протестираха срещу текста именно поради тази причина, макар че той засяга в не по-малка степен и правата на уязвими групи от румънското общество, смятат движения, защитаващи правата на общността ЛГБТ.

"Инициаторите на тази поправка вероятно не са се замисляли, че тяхното решение ще доведе до последици, засягащи автономията на университетите", казва за румънската служба на Радио Свободна Европа Мирча Миклеа, директор на Центъра за когнитивна психология.

„Връщаме се обратно към Средновековието – един законодателен орган да казва какво може да се учи и какво не може. През Средновековието намесата в работата на университетите е извършвана от католическата църква, но по-късно е въведена академичната свобода, която означава, че към всяка теория може да се подходи с обсъждане, анализ, отхвърляне или одобрение. Докато сега един законодателен акт би довел направо до отпадане на курсовете по джендър изследвания и на цели магистърски програми”.

За Мирча Миклеа гласуваният текст посяга на свободата на мисълта и изследванията, което го превръща в намеса в дейността на университетите. Той добавя, че румънският парламент и по-рано е взимал решения, чиито последици не е изчислил.

Михаела Миройу, която преподава в Националното училище по политически науки (SNSPA), отива и по-далеч. Тя смята, че законодателите се опитват да наложат ултраконсервативен дневен ред на цялото общество, а не само да извършат посегателство срещу университетската автономия.

“Биологичният пол няма нищо общо с това каква социална интерпретация дават обществата на ролите, които мъжете и жените трябва да играят. И това е елементарно. Когато в изменение на Закона за образованието ми кажете, че има пълно равенство между биологичния пол и начина, по който се гледа на него, това означава, че изобщо не сте разбрали нищо“, казва тя.

Сенаторът от Съюз "Спаси Румъния" Влад Александреску поставя историята в европейски контекст. Той смята, че „Румъния се приравнява до позициите на Полша и на Унгария на Виктор Орбан, превръщайки се в режим, въвеждащ “полиция на мисълта”. Според него поправката в закона противоречи на задълженията на Румъния по Конвенцията на ООН за правата на детето, както и на конвенцията срещу домашното насилие. Докато обяснява това, той дава и пример за това докъде може да стигнат забрани като тази, която е вече гласувана:

„Момичетата ще бъдат подканени да играят с кукли, да плетат и да приемат настояването на момчетата. В крайна сметка ще се върнем към схващането, че естеството на „слабия пол“ е да бъде доминиран от „силния пол“, а изнасилването ще се разглежда само като преувеличение на едни „естествени“ нагласи”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG