Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партията на Александър Вучич убедително печели парламентарните избори в Сърбия


Според данните към момента партията на президента Александър Вучич SNS печели над 60% подкрепа
Според данните към момента партията на президента Александър Вучич SNS печели над 60% подкрепа

Сръбската прогресивна партия (SNS) на президента Александър Вучич убедително печели изборите в западната ни съседка. Според данните към понеделник сутринта формацията събира малко над 63.5% от всички гласове, което би ѝ осигурило стабилен мандат в следващите четири години.

„В политиката съм от доста време, но не съм имал момент като този. Тази вечер спечелихме голямо доверие от хората, най-голямото в историята на Сърбия в условия, в които малцина го очакваха от нас“, коментира Вучич, добавяйки, че хората са изпратили ясен сигнал и че SNS трябва да се промени и да върви напред.

На второ място във вота от неделя остава Социалистическата партия на Сърбия на външния министър Ивица Дачич с малко над 11%, съобщава БТА. Трети се нарежда формацията СПАС на Александър Шапич с 7.8%. В парламента влизат още Сръбската радикална партия, Суверенистите и Метла-2020.

Победата на SNS идва в момент, в който Вучич и неговата администрация се намират в сложни преговори за рестартирането на диалога с Косово, чиято независимост не е призната официално от Белград.

В следващите дни Вучич ще се срещне със специалния представител на ЕС за диалога Прищина-Белград, след което ще посети Москва, за да разговаря с руския си колега Владимир Путин. Сребският президент има предвидени официални визити още във Вашингтон и Брюксел.

Диалогът между Сърбия и Косово стана възможен, след като по-рано този месец властта в Прищина беше поета от Авдулах Хоти, чийто кабинет получи подкрепата на 61 депутати в 120-местния парламент. Неговото основно обещание беше да подобри отношенията с Белград.

Сърбия се намира и в преговори за членство в Европейския съюз, които обаче се намират в застой след края на 2018 г. Една от причините за това са именно проблемите с Косово.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG