Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жената, тротоарите, рекламите. Колко пари може да усвои една фирма, носеща името на кметско куче


Павел Гуджеров, кмет на Раковски от 2015 г.
Павел Гуджеров, кмет на Раковски от 2015 г.

Човек никога не знае докъде може да го отведе името на едно куче. Особено ако кучето е на кмета, а историята засяга родата на градоначалника, стотици хиляди левове и една фирма, кръстена… на домашния любимец.

И ако ви се струва объркано, само почакайте – още нищо не сте разбрали за обвързаностите между Павел Гуджеров (ГЕРБ), втори мандат кмет на град Раковски, жена му Анелия Гуджерова, функционер на ГЕРБ в града, фирма "Сахара – 02", кучето на кмета - Сахара, местната медия и един случаен служител в златарска фирма.

През 2015 г. Павел Гуджеров печели местните избори в един от т. нар. бастиони на ГЕРБ – община Раковски, Пловдивска област. Преди да заеме поста той е от така наречената "втора" скамейка на управляваща партия, но кариерата му се развива бързо. Депутат е между 2013 и 2014 г. Впоследствие през 2014 г. е назначен за заместник-министър на околната среда. На местните избори през 2015 г. влиза в община Раковски.

В последните години сила набира безизвестна местна фирма, "Сахара – 02" ЕООД. Тя е спечелила две обществени поръчки в Община Раковски за общо 432 750 лв. без ДДС. И двата проекта са били свързани с ремонт и изграждане на тротоари и полагане на бордюри в град Раковски.

Обществените поръчки

Първата обществена поръчка, спечелена от "Сахара - 02“, е от 2018 г. и е с предмет реконструкция на част от уличната мрежа. От описанието в обявата става ясно, че работата на изпълнителя ще бъде да ремонтира участък от 620 м. от улица „Цанко Церковски“ в гр. Раковски. Изпълнителят ще трябва да достави и положи бордюри, както и да положи 1879 кв. метра плочки на тротоар в този участък.

В процедурата за избор на изпълнител са участвали две фирми – „Сахара - 02“ ЕООД и „Трейс – пътно строителство“ АД, част от „Трейс груп холдинг“, която печели поръчки за инфраструктурни проекти в цялата страна. „Сахара – 02“ е предложила да завърши поръчката за 180 дни и при цена 163 750 лева без ДДС, а „Трейс – пътно строителство“ е предложила срок за ремонта 35 дни и цена 164 400 лева без ДДС. И двете фирми са получили максимални оценки за техническите параметри, които предлагат за изпълнението на проекта, но „Сахара – 02“ е избрана заради по-ниската предложена цена - разликата е под 1000 лева. Нищо, че е предложила срок за изпълнение от около половин година в сравнение с около месец, предложен от конкурента.

Втората обществена поръчка е от 2019 г. и е отново за изграждане и ремонт на тротоарни настилки и полагане на бордюри в Раковски. Тогава „Сахара - 02“ е избрана в конкуренция с „Пътища“ АД.

За ремонти на тротоари Община Раковски е предвидила 269 000 лева без ДДС. „Сахара - 02“ предлага по-високи цени на квадратен метър за доставка и монтаж на плочки и бордюри от „Пътища“ АД, както и гаранция от 24 месеца в сравнение с 36 месеца, предложени от „Пътища“. „Сахара - 02“ обаче получава максимална оценка за техническото предложение, докато конкурентът ѝ има значително по-ниска оценка. И макар цената да е с по-голяма тежест при избора на изпълнител, в крайна сметка е предпочетена „Сахара - 02“.

Договорът на фирмата с Община Раковски е подписан през август 2019 г. и е с прогнозна стойност 269 000 лв. без ДДС и срок на изпълнение една година или до изчерпване на финансовия ресурс. Общината се е договорила с фирмата периодично да ѝ възлага дейности в обхвата на поръчката и да плаща за изпълнението от предвидените 269 000 лева.

За фирмата и кучето

Коя обаче е фирмата, предпочитана от община Раковски пред строителни фирми с повече опит, и то при положение, че част от параметрите, които предлага, не са конкурентни.

Според справка в бизнес регистрите "Сахара – 02" ЕООД е регистрирана с капитал от 2 лева през февруари 2011 година. Едноличен неин собственик е Велислав Райков. Основната дейност на фирмата пък е реклама, това е видно и от фейсбук страницата й. Как се стига до момента, в който дружество, занимаващо се с отпечатване на щампи върху тениски, развива бизнес за стотици хиляди с общината остава неясно.

Източници на Свободна Европа от града твърдят, че Велислав Райков е подставено лице на Гуджеров. А фирмата носи името на кучето му – порода чау-чау.

Че животното се казва Сахара, е лесно за установяване. Кметът публикува снимки на любимеца си в социалните мрежи. Съвпадение е също, че семейство Гуджерови се сдобива с кучето през януари 2011 година, месец преди да бъде регистрирана "Сахара – 02".

Sahara the dog

Семейната връзка, една бижутерска фирма и местната медия

Не по-сложна за проследяване е семейната връзка на кмета с фирмата с кучешко име.

Според източници на Свободна Европа собственикът на "Сахара – 02" не се занимава с дружеството, а е служител в местната бижутерска фирма "Сара трейд". За да проверим автентичността на информацията се свързахме с ателието и потърсихме Велислав Райков.

Първоначално той беше в обедна почивка, а впоследствие ни свързаха с него. Зададохме на Велислав въпроси като потенциални купувачи на бижута. След като отговори, го попитахме дали украшенията ще имат общо със "Сахара – 02". Собственикът на бизнес за стотици хиляди, оказал се обикновен служител на друга фирма, каза: "Аз на Сахара съм само управител, тук работя".

Всъщност Райков не е просто управител, а собственик на въпросната фирма. Поне така е по документи.

В тази история няма как да бъде пропусната и местната медия: r-news.bg. Сайтът публикува новини от град Раковски и околността. В графата "Контакти" на медията е посочена… фирма "Сахара – 02".

R-news

При обаждане на телефона, посочен в сайта на медията, от другата страна се чува: "Сахара – 02, здравейте". Казва го ​Анелия Гуджерова – съпруга на кмета.

На въпроси за публикуване на евентуална реклама в R-news.bg, тя обясни, че с "това се занимава Мартина Пенишева". Пенишева се появява и на друго място в тази история - тя е посочена като лице за контакт от страна на "Сахара – 02" в договора за възлагане на обществената поръчка за ремонт на тротоари от 2018 г.

Освен че е свързана с ремонтните дейности в града и отговаря за рекламата в местната медия, Пенишева работи и в офиса на ГЕРБ в Раковски. Тя е секретар на партийната организация. По време на кампанията за местните избори през октомври 2019 г., в които тя е кандидат за общински съветник, тя дава обширно похвално интервю за Гуджеров в същия информационен сайт.

Преглед на сайта на R-news показва, че в него няма реклами. Доскоро обаче до главата на медията можеше да се види банер единствено на земеделската фирма "Агридно".

В началото на месец юни "Агриндо" получава безвъзмездна финансова помощ в размер на 63 194,33 лв. Средствата са европейски и са предоставени по програма на Местната инициативна група – Раковски.

Председател на Управителния съвет на Местната инициатива група е… кметът Павел Гуджеров.

И още една медия, този път национална

Всъщност, кметът на Раковски може да бъде свързан с фирма "Сахара – 02" не само с името на кучето си и с това, че телефонът се вдига от жена му, но и с още нещо. В началото на 2019 г. Павел Гуджеров се появява на вътрешната корицата на авторитетното списание "Мениджър". Публикацията е отбелязана дори на партийния сайт на ГЕРБ.

Оказва се, че присъствието му в реномираното издание е платена реклама. Плащането е направено от фирма "Сахара-02".

Потърсен за коментар, Гуджеров каза пред Свободна Европа, че дружеството е поискало да плати корицата по своя инициатива. "Потърсиха ме от фирмата и ми предложиха сами да платят", каза той. Връзката, по думите му, не е била осъществена директно. "Стана през бившата ми пиарка", допълни кметът.

На въпрос не смята ли, че това е вид благодарност за обществените поръчки, които "Сахара – 02" е получила от общината, Гуджеров отговори, че качеството на строителните дейности е първокласно, а "всичко направено може да се види и до днес".

Гуджеров не успя да обясни защо съпругата му вдига служебен телефон на фирмата. "Не, не е отговаряла тя на телефона", каза кметът. На аргумента, че разговорът е записан, той заяви: "Не знам как е станало това".

На въпрос как Мартина Пенишева, която работи за ГЕРБ в града, се оказва хем в листата за общински съветници, хем в "Сахара – 02", хем се занимава с рекламата в местния информационен сайт, кметът беше лаконичен: "Пенишева работи на 4 часа в ГЕРБ, а в останало време е в "Сахара – 02".

Колкото до кучето, по думите на кмета "то си е добре и ме радва". А това, че семейството се сдобива с любимеца си само месец преди да бъде регистрирана едноименната фирма, развиваща дейност за стотици хиляди и плащаща рекламни корици, на които е Гуджеров, е връзка, която той коментира просто така: "Няма как да знам".

XS
SM
MD
LG