Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Истински истории за изумителни постижения." Мария Попова, най-известната българка в Туитър


Мария Попова
Мария Попова

Тя е на 35 години, живее в нюйоркския квартал Бруклин и поддържа интелектуалния блог Brain Pickings, който е следван от над един милион читатели и е част от постоянния дигитален архив на ценните културни материали на Библиотеката на Конгреса. Тя се казва Мария Попова и е най-известната българка в Туитър.

В началото на юни на български език излезе първата ѝ книга "Фигури" в превод на Паулина Мичева. Творбата преплита житейските пътища на няколко исторически личности, голяма част от които са жени. Книгата започва с астронома Йохан Кеплер и завършва с океаноложката Рейчъл Карсън, а между тях попадат много художници, писатели и учени, сред които Хариет Хосмър, Емили Дикинсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман.

Повечето от тези личности вече са намирали място в Brain Pickings. Представяйки биографиите им, Мария разсъждава върху теми като смисъла на живота, гениалността, феминизма и равните човешки права.

"Ние сме гладни за истински истории за изумителни постижения, достигнати въпреки неблагоприятните социални и културни шансове, истории, надскачащи незначителните неща, безпорядъка и непоследователността на личността, която е част от всеки човешки живот", пише авторката.

"Фигури" излезе първо на английски език и беше представена в известния център Pioneer Works в Бруклин от двама от най-четените съвременни американски писатели – Елизабет Гилбърт и Нийл Геймън.

Мария Попова е израснала в България, но след това заминава за САЩ, където завършва комуникации в Университета на Пенсилвания.Нейни текстове са публикувани в списанията Wired UK и Smithsonian Magazine, сайта Design Observer и този за онлайн журналистика на Харвардския университет Nieman Lab.

Идеята за блога Brain Pickings ѝ хрумва още през 2006 г., когато работи в рекламна агенция във Филаделфия. Четири години по-късно описва себе си по следния начин в интервю за "Капитал Light": "Вярвам, че любопитството е най-ценното оръжие на човечеството, и смятам културното кураторство – откриването на стойностна, интересна, интелектуално и креативно стимулираща информация и споделянето й с любознателна аудитория – за свое призвание."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG