Връзки за достъпност

Извънредни новини

Администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на работни визи


Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която временно забранява влизането на чуждестранни работници в държавата, съобщи Би Би Си. Мярката обхваща и наетите в технологичната индустрия. Мярката е част от плана на Белия дом за защита на американския трудов пазар. Валидността й е до края на годината. Според Белия дом така ще бъдат освободени до 525 000 работни места, които ще могат да бъдат заети от американци.

Нивата на безработица в САЩ скочиха до 13,3% през май, на фона на 3,5 на сто в началото на годината. Тръмп, който се подготвя за избори през ноември, губи рейтинг включително и заради нивата на безработица.

Предприятията, в това число и технологичните компании, призоваха американския президент да не налага мерките, тъй като това би навредило на американските компании и би забавило икономическия растеж.

След решението от понеделник се замразява издаването на работни визи Н-1В за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации.

Има изключение за работниците, наети в хранително-вкусовата промишленост, които представляват 15% от H-2B визите.

Едновременно с това се удължава забраната за издаване на зелени карти до края на тази година. Мярката бе наложена през април в началото на епидемията в САЩ.

Решението няма да засегне хората, които вече се намират в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG