Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 за денонощие отново се увеличават. София отново е с най-много случаи


След като за известно време най-много случаи за ден бяха регистрирани на различни места в провинцията, в последните дни София отново се очертава като населеното място с най-много новозаразени
След като за известно време най-много случаи за ден бяха регистрирани на различни места в провинцията, в последните дни София отново се очертава като населеното място с най-много новозаразени

През последното денонощие новозаразените с COVID-19 са 130 души, което е само с двама души по-малко от най-високият резултат за България от началото на пандемията, съобщиха от националния информационен център. В същото време, след известно прекъсване, София отново се очертава като най-засегната точка, след като втори пореден ден най-много случаи са регистрирани именно в столицата.

Здравните власти са обсъждали възможността да се прилага бърз тест за всички хора, които преминават през болница, като този тест бъде платен от здравното заведение. Това съобщи пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В случай, че бързият тест покаже отклонения, то ще може да се прилага PCR тест, който да е за сметка на държавата.

"Увеличението на броя на заразени с коронавируса през последните две седмици показва, че той удря точно там, където има грубо неспазване на противоепидемичните правила - при събиране на ловна дружинка, на религиозно, партийно, спортно събитие", каза д-р Кунчев и добави, че при продължаващо увеличаване на заболеваемостта могат да бъдат върнати и най-строгите мерки.

До обсъждането на тази идея се е стигнало, след като от Българския лекарски съюз изразиха недоволство от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев влизащите в болница да не бъдат тествани.

От новите случаи на COVID-19 най-много са установени в София – общо 25, което прави заразените в столицата общо 1329 души. В два поредни дни градът отново е мястото с най-много заразени на ден, след като известно време изглеждаше, че вирусът се е активен в по-малките населени места.

Общият брой на заразените от началото на пандемията е 4114 души, а от тях активни са 1 689. Настанени за болнично лечение са общо 362 души, а 13 от тях са в интензивно отделение.

За последното денонощие са били излекувани 46 души, с което общият им брой достигна 2 217.

В последните 24 часа е установен един смъртен случай на пациент с коронавирус. Това е жена на 65 години с диабет, хронично неврологично и сърдечно заболяване. Общо починалите след инфекция от коронавирус са 208.

По света Индия измести Великобритания от петото място по най-голям брой заразени с COVID-19. В азиатската страна заразените са вече над 456 хил., а смъртните случаи над 14 хил.

В същото време в Латинска Америка и Карибите починалите в следствие на коронавируса са вече над 100 хил., съобщи Франс прес. Заразените в региона са над 2.1 милиона души, а най-засегнати са Бразилия, Мексико, Перу и Чили.

В световен мащаб САЩ продължава да е най-тежко ударената от вируса държава с над 2 млн. и 347 хил. заболели и над 121 хил. починали.

Ситуацията на планетата можете да следите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG