Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредната обстановка се удължава, но без въвеждане на нови мерки


Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че удължаването на извънредната обстановка се налага заради увеличения брой случаи в последните седмици

Кабинетът одобри решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Решението идва заради значителното завишаване на броя на новозаразените с коронавирус в последните седмици.

Към момента властите не предвиждат въвеждане на нови или „стари строги мерки“.

„Удължаваме извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки. В момента целият свят работи на проба-грешка. Никой не знае кое е правилното. Натрупа се огромно напрежение сред българите заради социалната изолация и затова отворихме поетапно всичко. Помолихме само за едно - отговорност. Защото демокрацията е за дисциплинираните. Явно това не се оцени и сега имаме ръст на заразените“, каза премиерът Бойко Борисов.

В сила остава забраната за влизане в страната и карантиниране на лицата, пристигащи от държави, в които има висок процент на заболяване на населението.

Задължително остава и носенето на предпазни маски на затворени места, както и препоръките за поддържане на висока хигиена и спазване на дистанция.

Ограничава се събирането на големи групи от хора и ограничаването на провеждане на масови мероприятия.

В детските градини е създадена организация за спазване на дистанция в отделните групи, а персоналът е получил и специфични инструкции.

Тепърва с министъра на образованието Красимир Вълчев ще бъде изяснявано дали ще има допълнителни уточнения в заповедта за провеждането на абитуриентските балове, а главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова МОН за тяхнатo пълно отлагане.

Тепърва с министъра на образованието Красимир Вълчев ще бъде изяснявано дали ще има допълнителни уточнения в заповедта за провеждането на абитуриентските балове, а главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев призова МОН за тяхнатo пълно отлагане.

„Среднодневният брой на заразените с коронавирус в периода от 10 до 23 юни е 84 души, което е увеличение с 3.2 пъти в сравнение с предходния период“, каза здравният министър Кирил Ананиев.

На пресконференция в министерския съвет, в която участваха министър Ананиев и д-р Кунчев, стана ясно, че според здравните власти в страната се развиват отделни клъстери на заболяването, но въпреки това има и възникване на нови случаи на отделни места.

Здравният министър подчерта също, че притеснение предизвиква и растящият брой на заразените медици.

Обсъжда се вариант за намаляването на глобите на гражданите при неспазване на мерките като неносенето на маски в градския транспорт. Министър Ананиев каза, че онякъде има логика в това глобите да са по-поносими, но изтъкна и другата цел на санкциите - превенцията.

„Нашата цел не е да събираме приходи от глоби, а наистина хората да спазват мерките“, каза министъра.

В понеделник със заповед на министър Ананиев за пореден път беше въведено задължителното носене на маски, както и изискване всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при 50% от капацитета на съответните помещения. Тогава той заяви, че властите ще упражняват по-строг контрол за спазването на предпазните мерки.

„Не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така“, каза тогава д-р Ангел Кунчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG