Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Косово Хашим Тачи беше обвинен във военни престъпления


Хашим Тачи. Снимката е архивна.
Хашим Тачи. Снимката е архивна.

Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение на президента на Косово Хашим Тачи, съобщиха от институцията. Заедно с лидера на Демократическата партия на Косово Кадри Весели той отговаря за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г.

По делото има и други обвиняеми, свързани с бившата Армия за освобождение на Косово (АОК), която по време на войната беше командвана включително и от сегашния президент на страната Хашим Тачи.

В навечерието на военния конфликт през 1998 г. Косово е част от Сърбия и прогресивно губи елементите на своята автономия от Белград, който изпраща войски в района. Армията за освобождение на Косово първоначално е бунтовническа група, която противостои на сръбската инвазия. Войната приключва след 78-дневни бомбардировки на НАТО срещу цели в бивша Югославия, които принуждават Белград да изтегли войските си от Косово.

През 2008 г. Косово получи независимост, но страната още не е призната от Сърбия, Русия и някои страни членки на ЕС.

"Обвинителният акт [на Хашим Тачи] е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да докаже извън всякакво основателно съмнение всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението на Специализираната прокуратура.

Институцията съществува от 1 септември 2016 г. Тя се намира в Хага, но прилага законите на Косово, а съставът на магистратите и служителите е от страни на ЕС, както и от САЩ, Канада, Норвегия, Швейцария и Турция.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания". Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.

Обвиненията са били повдигнати още през април, но бяха оповестени два месеца по-късно - в сряда, 24 юни. Все още предстои те да бъдат потвърдени от съдия, както го изисква правилникът на институцията.

Новината за повдигнато обвинение идва дни преди срещата на Хашим Тачи със сръбския президент Александър Вучич във Вашингтон. От кабинета на косовския президент заявиха, че след съобщението от Хага визитата на Тачи е анулирана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG