Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доклад: три осъдителни и 7 оправдателни присъди за 6 години борба с корупцията в България


Резултатите от борбата с корупцията по върховете на властта в България са незадоволителни, заключава в годишния си доклад Антикорупционният фонд
Резултатите от борбата с корупцията по върховете на властта в България са незадоволителни, заключава в годишния си доклад Антикорупционният фонд

През 2019 г. няма издадени осъдителни ефективни присъди за корупция по върховете на властта, а разследванията за конфликт на интереси са намалели наполовина. Това са част от заключенията в първия доклад на Антикорупционния фонд „Антикорупционни институции: активност без видими резултати“, който беше публикуван в четвъртък.

„Видяна през конкретни факти по конкретни случаи, борбата с политическата корупция в България често изглежда не само незадоволително, но и притеснително“, заключават авторите на доклада Андрей Янкулов и доц. д-р Атанас Славов.

Фондът е анализирал 40 случая на (твърдения за) корупционни престъпления и конфликти на интереси по високите етажи на властта от 2014 г. насам. От тях само 3 са завършили окончателно с осъдителни присъди, а седем – с оправдателни. Приблизително една четвърт от разгледаните случаи се намират все още на досъдебната фаза на процеса или съдбата им е неизвестна.

И трите присъди са издадени преди 2018 г, като през миналата година не е наложено нито едно наказание лишаване от свобода, подлежащо на ефективно изпълнение.

„Влезлите в сила осъдителни присъди са постановени по случаи, които не се отличават с особена степен на засягане на защитените от правото блага“, се казва в доклада на Фонда, който ще излиза занапред всяка година.

Докладът анализира и работата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като заключава, решенията, с които е установен конфликт на интереси (14), са намалели напловина спрямо 2018 г. Авторите посочват, че „в практиката на КПКОНПИ за 2019 г. продължава да доминира формалистичният подход – често липсва цялостно изследване на възможни свързаности, които водят до влияние и зависимости при осъществяване на правомощия по служба“.

Годишният мониторингов доклад на Антикорупционния фонд е изготвен по проект, подкрепен от Фондация „Конрад Аденауер“ по Програма „Върховенство на закона за Югоизточна Европа“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG