Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС даде пари на България за 2 млн. маски и 117 хил. теста за COVID-19


Над 20 милиона евро са предоставени на България от европейския бюджет, за да покрие належащи нужди в ковидепидемията
Над 20 милиона евро са предоставени на България от европейския бюджет, за да покрие належащи нужди в ковидепидемията

Европейската комисия отпусна на България над 20 милиона евро, с които да бъдат купени маски, лекарства, апаратура и тестове за изследване на коронавируса. С парите ще могат да бъдат купени 377 апарата за обдишване, над два милиона маски и 177 хиляди комплекта за изследване за коронавирусна инфекция.

Това съобщи говорител на Комисията, уточнявайки, че парите ще са по политиката на сближаване и не са били договорени от Европейския фонд за регионално развитие.

По тази програма ЕС вече е осигурил 71 млн. евро за спешните здравни грижи в България, като с тях са обновени 230 спешни отделения и са купени 400 нови линейки, 182 от които вече са доставени.

От 2014 г. досега ЕС е предоставил на България 7,4 милиарда евро по политиката на сближаване, се казва в съобщение на Европейската комисия.

През май България вече получи предпазни маски от ЕС и чрез Инструмента за спешна подкрепа, чрез който европейските държави решиха да складират заедно количества лекарства и защитно облекло и консумативи, с които да покриват недостиг при кризи.

Чрез други антикризисни мерки още от март Еврокомисията разреши на правителството да използва неусвоени еврофондове и да не връща дължими суми към европейския бюджет. Така 88,5 милиона евро бяха пренасочени за предоставяне на оборотни средства за по-малките фирми и за самонаети, 327 милиона евро ще се използват като безвъзмездна помощ за фирми и 150 милиона евро ще бъдат за дялови инвестиции.

От пренасочени пари от европейски фондове за България се финансират правителствените програми за временна заетост за 130 милиона евро, 30 милиона евро за допълнителни възнаграждения на медицинския персонал на първа линия срещу COVID-19, както и за наемане на 14 хиляди здравни и други служители и за покриване на разходите за тяхното обучение, превоз, храна и лични предпазни средства. 23 милиона евро европейски средства се използват от българските власти като допълнителна помощ за 30 000 възрастни хора, както и уязвими граждани, уточнява Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG