Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейска журналистическа организация изрази безпокойство от делото срещу Иво Прокопиев


Иво Прокопиев
Иво Прокопиев

Асоциацията на европейските журналисти публикува позиция, в която изрази безпокойство заради начина, по който протича съдебно производство срещу собственика на изданията „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Той е обвиняем по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството ЕВН. Прокуратурата поиска за него, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков между 3 и 10 години затвор.

Eвропейската организация смята, че осъждането на затвор на Прокопиев „въз основа на неоснователно и неиздържано обвинение“ може да доведе до тежки последствия за медийната свобода в България.

„Независимо че процесът не е пряко свързан с компанията „Икономедия“, издател на седмичника „Капитал“ и на „Дневник“, има сериозни притеснения, че основната причина за повдигнатото обвинение на г-н Прокопиев са журналистическите разследвания и критичната позиция на двете издания към управлението. Медиите са известни като едни от най-значимите източници на независима и качествена журналистика в страната. Затова е жизненоважно присъдата на г-н Прокопиев да не буди и най-малко съмнение за политическа мотивираност“, се казва в позицията на международната организация.

Тя обяснява възникналите нови опасения с обстоятелството, че Специализираният наказателен съд в София изненадващо реши да форсира края на процеса, който се води от началото на миналата година. Съдия Вилислава Ангелова заличи няколко свидетели и отхвърли всички допълнителни искания на защитата и насрочи заседание за обяснения на подсъдимите и финални пледоарии в миналата събота. Присъдите ще бъдат прочетени тази неделя.

Иво Прокопиев е обвинен, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в края на март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър в първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление. Става въпрос за становище на Прокопиев, според което трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените от тях пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза от 2008 г.

Бившият финансов министър Симеон Дянков отговаря по обвинение, че е притискал тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков е изправен пред съда за безстопанственост. Обвинението твърди, че не е положил необходимата грижа за държавните дялове в дружеството, а вместо това ги е апортирал в Държавната консолидационна компания и впоследствие те са били продадени на фондовата борса.

Обвинения имат и още трима души, които са заплашени от до три години затвор.

„Асоциацията на европейските журналисти и нейният клон в България наблюдават със загриженост този процес, който е и тест за реалното разделение на съдебната власт от политическата, както и за плурализма и свободата на медиите в България“, пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG