Връзки за достъпност

Извънредни новини

Началник в борбата с наркотрафика задържан заради подкуп. Директорът на ГДБОП подаде оставка


За арестите съобщиха главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов
За арестите съобщиха главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Началникът на отдела за борба с наркотрафик в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и още двама служители на МВР са задържани при акция на Вътрешна сигурност и прокуратурата. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Арестът е извършен, след като началникът е получил подкуп.

Името на задържания не беше произнесено. Най-вероятно става дума за Цветан Панков, началник на отдел "Противодействие на наркотрафика".

Няколко часа по-късно директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подаде оставка.

Чадър върху дейността на престъпни групи

Води се разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на „логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространение на наркотици не само на територията на България“, съобщи Иван Гешев.

От думите на главния прокурор стана ясно, че арестуваните са заподозрени в това, че умишлено са помагали на определени групи и са работели срещу техните „конкуренти“.

„Това е, меко казано, грозно. Ти да оказваш съдействие за решаване проблеми на наркогрупи, да им обещаваш логистика, да им обещаваш или да осъществяваш действия по отношение на техни конкуренти, да предаваш доверието на своите партньори в международен мащаб и много друга широкоспектърна криминална дейност.“

„Тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците на територията на република България, както и хората, които са основните точки за контакт с нашите международни партньори, не само от ЕС“, каза още Гешев.

Заподозрените са задържани за 24 часа. Не беше съобщено за повдигнати обвинения.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че е поискал цялостен анализ на работата на ГДБОП. След анализа професионалното ръководство на МВР трябва да предложи промени в службата, които да оздравят ситуацията там.

Директорът на ГДБОП и зам-главният комисар на МВР подадоха оставки

Няколко часа след изявлението на Гешев и Маринов директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев подадоха оставки. Те им бяха поискани от премиера Бойко Борисов след среща с Младен Маринов.

Ивайло Спиридонов
Ивайло Спиридонов

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че се оттегля от поста си в изявление. „Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорност за случилото се. Смятам, че това е морален и логичен акт“, пише в него.

Междувременно дойде и съобщение от МВР за оставката на Георги Арабаджиев. Със заповеди на министъра на вътрешните работи Младен Маринов двама са освободени от длъжност, се казва още в него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG