Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд в Москва призна режисьора Серебренников за виновен по дело за измама


Кирил Серебренников
Кирил Серебренников

Театралният и филмов режисьор Кирил Серебренников беше признат за виновен по дело за незаконно присвояване, което се води срещу него и още трима обвиняеми. Присъдата беше произнесена от московски съд в петък. Предстои да стане ясно какво ще бъде наказанието за режисьора. Прокуратурата иска шест години затвор за него.

Според руското държавно обвинение Серебренников и другите обвиняеми – продуцентът Юрий Итин, бившата служителка на Министерството на културата София Апфелбаум и Алексей Малобродски – са присвоили 129 милиона рубли (1,86 милиона долара) държавни средства между 2011 и 2014 г. Грантовете са получени от „Студио Седем“, неправителствена организация, основана от Серебренников.

Прокуратурата иска за другите обвиняеми присъди между 4 и 5 години затвор. Имаше и пети обвиняем по делото – счетоводителката на организацията Нина Масляева, но тя се призна за виновна и даде показания срещу другите. Нейното дело се разглежда отделно.

Съдът призна за виновни също Итин и Малобродски. Според съдебния състав Апфелбаум не е знаела за предполагаемата измама.

Режисьорът отрича обвиненията и нарича започналото през 2018 г. дело „абсурд“. Негови поддръжници във и извън Русия смятат обвиненията срещу режисьора и колегите му за политически мотивирани.

Директорът на престижния център „Гогол“ Кирил Серебренников беше арестуван през 2017 г., което предизвика международно внимание и съмнения, че руските власти атакуват културни дейци, които са критични към президента Владимир Путин.

Серебренников е участвал в антиправителствени протести в Русия и е критичен към засилващото се влияние на Руската православна църква върху обществения живот. Работата му по теми, свързани с правата на ЛГБТ общността, предизвика остри нападки от консервативни кръгове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG