Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повишено и неясно: Радиоактивно замърсяване над Северна Европа


Според руския клон на "Грийнпийс" руските ядрени ледоразбивачи са възможен източник на радиоактивното замърсяване в Северна Европа
Според руския клон на "Грийнпийс" руските ядрени ледоразбивачи са възможен източник на радиоактивното замърсяване в Северна Европа

През юни станциите за наблюдение на радиоактивната обстановка в Северна Европа са регистрирали нарастване на концентрацията на изкуствени радиоактивни вещества във въздуха. За това съобщава руският клон на „Грийнпийс“, цитиран от Радио Свобода.

Организацията се позовава на данни от институциите за радиоационна защита в Швеция, Норвегия и Финландия. Те публикуват информация, според която изотопи на Йод-131 са бил открити в началото на юни в Норвегия, а на Цезий-134, Цезий-137, Кобалт-60 и Рутений-103 — в Швеция и Финландия.

Тези радионуклеиди имат реакторен произход. Те са открити в малки концентрации, които не са опасни за човешкото здраве. По оценка на нидерландския Национален институт за здравето и околната среда (RIVM), радионуклеидният състав на изотопите насочва към повреда в контура на топлоносителя или на топливен елемент на атомна централа, антомен ледоразбивач или атомна подводница, или към разхерметизация на отработено ядрено гориво.

За повишаване на радиационния фон съобщи в петък и изпълнителният директор на подготвителната комисия на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити Ласина Зербо. По негова информация 22 и 23 юни шведска измервателна станция е отчела повишаване на съдържанието на Цезий-103, Цезий-137 и Рутений-103. Концентрациите отново не са опасни за човека.

„Грийнпийс“ посочва като възможни източници на замърсяването Колската АЕЦ в Русия, която има четири остарели реактора "ВВЕР-440", а също и базите за атомни ледоразбивачи и подводници на руския Северен флот, разположени в Баренцово море. Изтичането на атомни изотопи би могло да се случи и в трите работещи реактора от чернобилски тип - "РБМК-1000" в Ленинградската АЕЦ, или в някой от нейните нови реактори тип "ВВЕР-1200".

Руската компания "Росенергоатом" заяви, че в Ленинградската и в Колската АЕЦ не е имало инциденти. Част от блоковете на двете централи са в планов ремонт и не работят. Според руската метеорологична служба повишение на радиоактивния фон в Балтийско море не се наблюдава.

През 2017 г. радиоактивният елемент Рутений-106 беше открит във въздуха в няколко европейски държави. Тогава екологичните организации и институции стигнаха до извода, че изтичането е дошло от най-голямото демо за съхраняване на ядрени отпадъци в света – комплексът „Маяк“ в руската Челябинска област. Руската държавна компания "Росатом" отрича това заключение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG