Връзки за достъпност

Извънредни новини

Консервативният Анджей Дуда води след първия тур на изборите за президент в Полша


Настоящият президент Анджей Дуда води след първи тур на изборите за държавен глава в Полша. На 12 юли той ще се изправи на балотаж срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който бе издигнат от опозиционната "Гражданска платформа"
Настоящият президент Анджей Дуда води след първи тур на изборите за държавен глава в Полша. На 12 юли той ще се изправи на балотаж срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски, който бе издигнат от опозиционната "Гражданска платформа"

Настоящият държавен глава на Полша Анджей Дуда води след първия тур на президентските избори в страната, които се проведоха в неделя. По данни на Ройтерс при преброени близо 90 % от гласовете Дуда печели малко над 45 % от вота, което ще наложи провеждането на втори тур на 12 юли.

На втория тур противник на Дуда, подкрепян от управляващата партия „Право и справедливост“, ще бъде либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Кандидатът, подкрепян от най-голямата опозиционна партия в страната „Гражданска платформа“, печели 28 % от гласовете.

Данните за избирателната активност показват, че около 63 % от имащите право на глас са отишли до урните.

В понеделник сутрин Дуда обяви, че ще бъде защитник на консервативните социални ценности. Той за пореден път подчерта, че ще направи всичко възможно гей двойките да не получат право да осиновяват деца. Според анализаторите това е опит да привлече гласоподавателите на крайно-десния кандидат Кжищов Босак, който получи 7 % от гласовете на първи тур.

„С Кжищов Босак имаме много общи ценности. Ние искаме семейството в Полша да бъде уважавано, ние искаме традиционните ценности да са силният гръбнак, върху който полското общество се крепи“, каза Дуда.

Управляващата „Право и справедливост“ е известна с позициите си срещу ЛГБТ общността, докато „Гражданска платформа“ и Тшасковски изказват подкрепа за нея.

В предизборната си кампания Тшасковски обяви също, че, ако бъде избран, ще се бори за „силна държава, която да води битка за демокрацията“.

Според анализатори изборите в Полша могат да окажат сериозно въздействие върху целия Европейски съюз.

„Който и да бъде следващият президент на страната, той ще трябва да вземе тежкото решение относно бъдещето ѝ в ЕС“, коментира Пьотр Бураш, анализатор в Европейския съвет по международни отношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG