Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зелените са големите победители на изборите във Франция. Социалистката Идалго остава кмет на Париж


Ан Идалго печели втори пореден мандат като кмет на Париж и ще управлява френската столица през 2024 г., когато там ще се проведат Олимпийските игри
Ан Идалго печели втори пореден мандат като кмет на Париж и ще управлява френската столица през 2024 г., когато там ще се проведат Олимпийските игри

Лявоцентристката зелена партия „Европа Екология Зелените“ (EELV) е големият победител на местните избори във Франция, които бяха забавени заради пандемията, съобщават световните агенции. В столицата на страната Париж кметското си място запазва социалистката Ан Идалго, която беше подкрепена от Зелените.

„Избрахте надежда, екипна работа, Париж, който да диша, който е по-добър за живот, показва солидарност и не оставя никого да изпадне от борда“, каза Идалго след огласяването на победата. На втория тур тя спечели 50.2 % от общия вот спечели убедително срещу двамата си опоненти.

Зелените печелят в два от най-големите градове в страната Лион и Бордо, където кметове стават съответно Бруно Бернардин и Пиер Юрмик.

Кандидати на Зелените или подкрепяни от тях политици спечелиха в Марсилия, Нанси, Страсбург, Безансон, Поатие, Тур и други.

Би Би Си отбелязва, че партията на Еманюел Макрон „Република, напред“ (LaRem) не печели нито един от големите градове в страната. Като утеха остава само резултатът на премиера Едуард Филип, който спечели битката за кметския пост в Хавър.

Социалистите печелят в Лил, където успяха да надделеят над кандидата на Зелените с по-малко от 250 гласа.

Конституцията на Франция позволява на Филип да номинира свой заместник на кметския пост, а той да остане премиер. Но победата му ще повдигне въпроси за евентуални рокади в правителството, отбеляза Ройтерс.

Крайнодясната партия Националния събор на Марин Льо Пен спечели в южния град Перпинян. За първи път нейната партия ще управлява град с население по-голямо от 100 хил. души.

„Целият политически терен беше обърнат надолу с главата“ пише Фигаро, докато Льо Монд коментира, че Зелените са играч, с който всички ще трябва да се съобразяват.

Вторият тур на местните избори във Франция беше проведен в 4827 населени места, а избирателната активност беше около 35 %. Първият тур се проведе на 15 март, въпреки опасенията от разпространение на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG