Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО предупреди, че коронавирусът набира сила. Цял град във Великобритания е под карантина


генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че пандемията не отслабва и дори набира сила
генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди, че пандемията не отслабва и дори набира сила

Пандемията от новия коронавирус е далеч от края си и дори набира сила. За това предупреди генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

"Всички ние искаме това да приключи, но суровата действителност е, че то далече не е свършило", каза Гебрейесус.

Генералният секретар на СЗО призова правителствата по света да се концентрират в проследяването, изолирането и поставянето на карантина на хората, които са положителни за COVID-19.

Във Великобритания 300-хилядният Лестър се превърна в първия изолиран в страната град. Карантината беше наложена поради факта, че населеното място се оказа с най-много заразени граждани от цялата страна.

Въпреки, че в страната мерките срещу коронавируса поетапно се разхлабват заради нормализирането на обстановката, здравният министър Мат Ханкок обяви, че ръстът на заразените в Лестър за последната седмица е 135 на 10 000 души. По негови думи това е в пъти повече от следващите най-тежко засегнати населени места.

Гражданите бяха призовани да отменят несъществените си пътувания до града, както и да сведат до минимум движението си в него.

В същото време Индия отбеляза сериозен скок на заболелите като само през последното денонощие са били потвърдени 18 522 нови случая, с което общият брой в страната достигна над 566 хил., което и отрежда четвърто място в света след САЩ, Бразилия и Русия.

Заради увеличаването на случаите в американския щат Аризона губернаторът Дъг Дюси нареди баровете, нощните клубове, спортните центрове, кината и водните паркове отново да бъдат затворени. В щата се отлага и отварянето на държавните училища.

Нареждането ще трае в рамките на 30 дни, а подобни мерки вече бяха предприети във Флорида и Тексас.

В Канзас местният губернатор разпореди закритите части на ресторантите да бъдат затворени от четвъртък за неопределено време. Неговият колега от Канзас пък наложи на жителите на щата задължително носене на маски на обществени места в опит да бъде предотвратено налагането на по-сериозни мерки.

Броят на заразените от COVID-19 в света достигна над 10 млн. и 300 хил. души. Смъртните случаи са над 505 хил., а оздравелите над 5 млн. и 250 хил. Развитието на пандемията по света можете да проследите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG